Blodig vardag i södra Thailand
I sydligaste Thailand är våldet vardag. I den blodiga konflikten som pågått i snart tio år balanserar invånarna i tysthet mellan staten och rebeller. Den som väljer sida riskerar sitt liv.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

»Ett fängelse utan väggar« - Amnesty Press i byn som kämpar mot kärnkraftsverket i Tamil Nadu
I byn Idinthakarai är invånarna oroliga för det kärnkraftsverk som ska tas i bruk i Kudankulam. Under protesterna har över 1 000 personer gripits och en del av dem hotas av åtal för ”uppror”. Amnesty Press har träffat protestledaren S.P. Udayakumar som inte kan lämna Idinthakarai.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

Västpapuas unga flyktingar väljer ny väg
I årtionden har den västpapuanska befrielsekampen förts från den djupa regnskogen längs gränsen mellan Indonesien och Papua Nya Guinea. Spjut och pilbågar har dock inte förmått skaka regionens stormakt och konflikten har förblivit en av världens mest bortglömda.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

På kurs mot könsstympning
En majoritet av Egyptens kvinnor är könsstympade. Trots att traditionen förbjöds 2007 har inte mycket ändrats och på våren 2012 började parlamentsledamöter diskutera en upprivning av lagen. I staden Minya är organisationen Better Life oroad.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

Slaget om Mali är långt ifrån över
I Mali har franska och maliska styrkor gått till offensiv och drivit bort islamisterna från norra delen av landet. Många människor är lättade men det finns fruktan för att slaget om Mali inte är över.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

Uganda i väntan på homosexlagen
Hösten 2009 lämnade parlamentsledamoten David Bahati in förslag om en ny anti-homosexlag till Ugandas parlament. Lagförslaget, som i vissa fall förespråkade dödsstraff, väckte en storm av protester men har aldrig behandlats. Nu har dock talmannen Rebecca Kadaga lovat att förslaget ska beslutas som en julklapp till det ugandiska folket. Amnesty Press har samlat röster om lagförslaget.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

Arakan – Burmas nya krishärd
I somras blossade konflikten mellan buddhister och en statslös muslimsk folkgrupp upp i västra Burma. Nu bor 110 000 muslimska Rohingyas i läger efter att deras byar har bränts. En del av attackerna skedde med hjälp av statliga säkerhetsstyrkor och lokala myndigheter, enligt Human Rights Watch.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

Dömd för brott – farväl till rättigheter
Brottsdömda i USA riskerar att för alltid stämplas som andra klassens medborgare. Rösträtten är den första av de rättigheter de mister.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

USA:s papperslösa kommer ut ur garderoben
USA:s omkring 11,5 miljoner papperslösa lever under ständigt hot om utvisning och flera delstater har infört hårda lagar för att köra ut dem. Samtidigt växer en motrörelse fram: papperslösa övervinner rädslan för att bli utvisade och väljer att komma ut offentligt med att de saknar uppehållstillstånd.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

Fönstret till Europa ska stängas
I den ekonomiska krisens Grekland jagas immigranter av polis och fascister. Amnesty kritiserar hur mänskliga rättigheter sätts åt sidan medan många greker vill stoppa alla immigranter från att komma in i landet.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

Vietnams bloggare lever farligt
Påkörd av polisen, övervakad dag och natt och förhörd utan att få mat eller dryck. Vietnam är bland världens värsta fiender till frihet på internet och regeringen står ner hårt på bloggare som går emot den officiella bilden av landet. Möt två unga kvinnor som bloggar och därför har hamnat i polisens blickfång.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

Kvinnorna Japan vill glömma
Trots att det gått 20 år sedan Japans militära sexslavsystem lyftes fram i ljuset kämpar de som utsattes ännu för officiellt erkännande och ersättning. Tiden är på väg att rinna ut för en fråga som befinner sig mitt i den diplomatiska hetluften trots att andra världskriget tog slut 1945.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

Skolan där Amnesty är vardag
Bäckängsgymnasiet i Borås har tagit in Amnestys skolmaterial i undervisningen. – Amnestys arbete passar väl in i skolans värdegrund, säger Lisa Tjärner, samhällskunskapslärare.
(AP nr 4 1012) Läs mer ...

Mali: Här tränar ungdomar för krig
Ständiga attacker mot civila och en passiv armé har fått tusentals unga män och kvinnor i södra Mali att vilja ta till vapen. Fienden är de islamistiska grupper som med våld ockuperat deras hemtrakter. Nu tränas ungdomarna för det krig som många tror kommer efter årsskiftet.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

»Vi ger inte upp« - det blir Pride i Belgrad 2013
Liksom förra året förbjöd myndigheterna i år den Prideparad som skulle ha hållits i Belgrad. Arrangörerna pekar dock på att de serbiska hbt-aktivister i år fyllde en Pridevecka med andra aktiviteter. Amnesty Press har träffat Boban Stojanovic från Queeria.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

Fortsatt maktkamp i Maldiverna
I Maldiverna fortsätter den politiska krisen sedan president Mohamed Nasheed i februari avgick. Amnesty Press berättar om bakgrunden till krisen i ett land som annars är mest känt som turistmål.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

Peru: Tvångssteriliserade kämpar för upprättelse
I Peru blev kriget mot fattigdomen ett krig mot de fattiga. I ett försök att hålla nere födelsetalen steriliserades hundratusentals kvinnor, främst från ursprungsfolken. Idag lever människor med sviterna av denna politik – och kämpar för upprättelse.
(AP nr 3 2012) Läs mer ...

Fängslad för sin kamp mot slaveriet
I Mauretanien äger människor fortfarande slavar. Birame ould Abeidi har kämpat mot slaveriet i hela sitt vuxna liv. Efter att ha bränt böcker i april som en protest mot slaveriet har han suttit fängslad i över fyra månader, anklagad för brott mot nationens säkerhet.
(AP nr 3 2012) Läs mer ...

Abortförbudets Nicaragua
Hösten 2006 infördes totalförbud i Nicaragua mot abort. Flickor och kvinnor som blivit gravida efter våldtäkt eller incest har inget annat val än att fullfölja graviditeten.Både kvinnorna själva och sjukvårdspersonal som utför en abort riskerar hårda fängelsestraff.
(AP nr 3 2012) Läs mer ...

Tvångsvräkta till total isolering
Snart har alla de drygt 1 000 romerna under bron i centrala Belgrad flyttats därifrån. Från kartonghus, skräp och råttor till vita plåtcon-tainrar, toaletter och rinnande vatten. Från ett liv mitt i stan till total isolering mitt i ingenstans. Från en existens utanför systemet till id-handlingar och soppkök. De boende i Jabucki rit är ense: det var 100 gånger bättre under bron.
(AP nr 3 2012) Läs mer ...

Här lär sig minsta barn skilja på folk och folk - Amnesty Press reser till Šarišské Michaľany
I december 2011 dömdes grundskolan i slovakiska Šarišské Michal’any för etnisk diskriminering. Sluta dela upp eleverna i romer och icke-romer, löd domen från distriktsdomstolen i Prešov. Amnesty Press reste till skolan för att se vad som hänt efter domen.
(nr 3 2012) Läs mer ...

Barbröstad kamp för kvinnors rätt - nu laddar Femen för EM i Ukraina
De tyckte inte att vanliga demonstrationer gav tillräcklig uppmärksamhet. Kvinnorna i den ukrainska kvinnorättsorganisationen Femen bestämde sig för att kasta kläderna och protestera mot sexism – med sexism.
(AP nr 2 2012) Läs mer ...

Hopp och misstro i det nya Burma
Burma går mot demokrati, i alla fall på pappret. Nu växer hoppet om att militären efter 50 år är beredd att lämna ifrån sig makten. Amnesty Press har träffat några av de politiska fångarna som nu är fria.
(AP nr 2 2012) Läs mer ...

Staden där alla straffades efter kriget
Amnesty Press har besökt staden Tawergha i Libyen och träffat människor som fördrevs därifrån.
(AP nr 2 2012) Läs mer ...

Madagaskar efter statskuppen
Ett uppror 2009 utvecklades till en statskupp och den sittande presidenten flydde från landet. Journalister i Madagaskar arbetar under hot i ett land där framtiden är oviss.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

Nagaland väntar på freden
Nagafolket skiljer sig från andra indier och ville aldrig tillhöra landet. I år fyller Indien sextiofem år och har bytt taktik för att underminera Nagalands frihetskamp.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

De glömda offren för sexuellt våld
Det är en sanning få vill ta del av. Det handlar om överlevare som får bära sin hemlighet i ensamhet i ett samhälle som vägrar förstå att det är sant. Bland biståndsorganisationer är det få som vill prata om problemets existens. Det handlar om män som utsatts för sexuellt våld.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

De glömda folken i Bangladesh
Trots ett fredsavtal är det långt kvar till ett normalt liv i Chittagong Hill Tracts, bergsområdet i södra Bangladesh. Urbefolkningen utsätts för en hårdhänt politik från staten.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

Kriget mot Mexikos journalister
För journalister i Mexiko som rapporterar om knarksmuggling eller polisväsendet innebär det dagliga arbetet risk för livet. Att fråga för mycket eller att ställa frågor till fel person kan i värsta fall inne­bära döden. Journalister tystnar eller väljer att fly.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

Syrien på randen till inbördeskrig
I mars är det ett år sedan de första protesterna mot Bashar al-Assads regim hölls i Daraa. Regimen sitter kvar vid makten utmanad av en splittrad opposition och en växande väpnad rebellrörelse. Aron Lund analyserar den osäkra framtiden för Syrien.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

MR-skolan: Amnesty och den arabiska våren
I Nordafrika och Mellanöstern fortsätter protesterna mot auktoritära regimer. Den 10 mars arrangerar Amnesty en aktionsdag i Sverige. Katarina Bergehed, kampanjansvarig, svarar här på frågor om Amnestys syn på utvecklingen.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

»Nu har censur införts«
Kränkningar av press- och yttrandefriheten blir allt vanligare i Sydsudan. En del ser det som de första stegen mot en diktatur.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

De överlevde massakern i Wara
I den nya staten Sydsudan skärps konflikterna och 350 000 personer är internflyktingar. Amnesty Press har besökt regionen Jonglei.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

När fångarna kom hem
Fångutväxlingen mellan Hamas och Israel i oktober ledde inte bara till att en israelisk soldat och 477 palestinska fångar frigavs, utan också till att Hamas stärkte sin position gentemot Fatah. Den andra fasen i fångutväxlingen då ytterligare 550 palestinier ska friges väntas ske i december.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

Nu öppnas massgravarna i Kashmir
Flera tusen människor har hittats i namnlösa gravar och massgravar i indiska Kashmir. Polisen påstår att de var utländska gerillakrigare, men många har identifierats som civila lokalbor. Nu är misstanken att kropparna är några av de tusentals kashmirier som försvunnit de senaste två decennierna.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

MR-skolan: Vad händer efter Goldstonerapporten?
I september 2009 lade Goldstonekommissionen fram sin rapport om Gazakriget. Drygt två år har gått och Amnesty Press frågade Lennart Aspegren om den uppföljning som har gjorts, den så kallade Davis/Aspegren-rapporten.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

Egypten: »En stulen revolution«
I Egypten har inga reformer genomförts efter revolutionen. Armén håller sig envist kvar vid makten. Många hävdar att revolutionen har blivit stulen.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

Egypten: Religiösa motsättningar ökar
Den egyptiska revolutionen har följts av religiösa spänningar där våldsamheterna den 9 oktober sågs som ett illavarslande tecken. Samtidigt ser Egyptens religiösa minoriteter stora chanser till ökad religionsfrihet.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

Östtimor – Asiens fattigaste land
Nästa år hålls president- och parlamentsval i Östtimor och FN ska lämna landet som i maj 2012 firar tio år av självständighet. Nu råder fred i landet men många är besvikna över fortsatt fattigdom.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

MR-skolan: Kriget i Libyen är över
I Libyen har landets ledare, Muammar Khadaffi, dödats.Det nationella övergångsrådet har proklamerat landets befrielse.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

Första stegen mot rättvisa i Guatemala
Femton år efter att det 36 år långa inbördeskriget tog slut i Guatemala har de första rättsliga processerna inletts.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

Jemens en miljon krig
Vecka efter vecka fortsätter protesterna i Jemens huvudstad Sanaa mot president Ali Abdullah Salehs regim. Det är dock inte den enda konflikten i landet. Regimen och USA bekämpar islamister och al-Qaida. I södra Jemen finns en separatiströrelse och vid gränsen mot Saudiarabien pågick ett inbördeskrig år 2004–10. Tanya Holm ger här en bakgrund till dagens Jemen.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

»Grattis till oss alla«
Tawakul Karman ser Nobels fredspris som ett internationellt erkännande av den proteströrelse som sedan januari kräver demokratiska förändringar i Jemen. Amnesty Press träffade fredspristagaren i hennes tält i demonstrationernas Sanaa.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

Efter Mubarak – ska militären införa demokrati?
Efter nästan 30 år vid makten tog det bara 18 dagar av fredlig massdemonstrationer för att tvinga Egyptens diktator Hosni Mubarak bort från makten. Nu styr militären landet och utlovar demokrati. Går det att lita på deras löften?
(AP nr 1 2011) Läs mer ...

Ofrihet kan inte vara för evigt
Trycket måste komma från folket om det ska bli verkliga förändringar i Kina. Det säger Liu Xiaobo, årets mottagare av Nobels fredspris. 2008 greps han och den 11 februari i år fastställde en appellationsdomstol domen mot Liu Xiaobo på elva års fängelse för »omstörtande verksamhet«.
(AP nr 5 2010) Läs mer ...

Kashmir åter en krutdurk
Efter en period av avspänning ökar nu åter oron i Kashmir. Amnesty Press har besökt området som efter Brittiska Indiens delning 1947 har varit en ständig oroshärd.
(AP nr 5 2008) Läs mer ...

Mutabar Tadzhibaeva vägrar ge upp kampen
Den 2 juni frigavs Mutabar Tadzhibaeva överraskande efter nästan tre år i fängelse. Hon dömdes för en rad brott sedan hon 2005 hade kritiserat myndigheternas agerande i Andijan där omkring 600 personer dödades av säkerhetsstyrkorna. Den oberoende nyhetsbyrån Ferghana.Ru träffade henne i hemstaden Margilan.
(AP nr 3 2008) Läs mer ...

20 års kamp mot tvångsvräkning
Från Göteborg fortsätter Vincent de Paul Fotso kämpa för ersättning för det som hände i Kamerun 1987 då hans familj förlorade sitt hem och alla sina ägodelar.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Migrationsverket avvisar till Eritrea trots kritiken
Flera rapporter vittnar om godtyckliga gripanden och tortyr av återvändande till Eritrea. I februari vägrade de eritreanska myndigheterna att släppa in den 23-årige man som skickats dit från Sverige. Migrationsverket tillbakavisar dock kritiken och vidhåller att man kan avvisa människor till Eritrea. – Det är för mig obegripligt att de kan göra så här, säger Madelaine Seidlitz på Amnesty.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Ökad spänning i Xinjiang
Medan rapporter om upprepade oroligheter i Tibet får rubriker världen över så ges ytterst lite uppmärksamhet åt den bortglömda provinsen Xinjiang. Regeringen i Peking rättfärdigar hårdare lagar och förordningar med att det är en nödvändig del i »kriget mot terrorn«. Politiken fram kallar dock mer segregation, frustration och ilska.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Facket och storföretagen hand i hand
I dagens Kina går det numera att öppet debattera miljöfrågor, jämställdhet och ibland till och med korruption. Att föreslå fackliga friheter är dock lika omöjligt som att kräva ett självständigt Tibet. Och det kinesiska facket med sina 169 miljoner medlemmar är underställt kommunistpartiet.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Dagarna då Zimbabwe höll andan
Den 29 mars hölls val i Zimbabwe. Missnöjet med Robert Mugabe, som styrt sedan 1980, var stort och dagarna efter valet hoppades många zimbabwier på förändring. Amnesty Press var på plats i Harare.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Regnskogen förvandlas till betesmark
Den vita oxen har blivit det vanligaste inslaget i djurlivet i Amazonas. I den brasilianska delstaten Pará är kampen om jorden hård. Förra året mördades 16 personer vid markkonflikter.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Fången som Tyskland ville glömma
I nästan fem år satt Murat Kurnaz i amerikansk fångenskap. Han greps i Pakistan när han var 19 år gammal. Hans bok Fem år av mitt liv har sålts i 25 000 exemplar i Tyskland och ges ut i elva länder. – Nu är jag 25 år och vill gärna gifta mig om jag hittar rätt kvinna, säger han.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Ny FN-konvention för de fattigaste
De flesta barn går inte i skolan och en stor del av de vuxna får aldrig chansen att leva ett självständigt liv. Så ser livsvillkoren ut för de fem hundra miljoner människor med funktionsnedsättning som bor i den fattiga delen av världen. Nepal är ett av de fattigaste länderna. I januari underteckande landet FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Kvinnomord med straffrihet
Bakom en anonym vit dörr på en vanlig gata i Guatemala City döljer sig en av Guatemalas modigaste kvinnor. Med konstant risk för att förlora sitt liv kämpar hon vidare mot straffrihetens månghövdade monster. Hennes namn är Norma Cruz och hon är en överlevare.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Desertörer vädjar om asyl
Chris Capps tog värvning i amerikanska armén för att komma hemifrån och tjäna pengar. I Irak växte hans motvilja mot kriget och till sist valde han att desertera. Nu vädjar han till länder som Sverige – som protesterat mot Irakkriget – att något land ska ge asyl åt de amerikanska soldater som följer sitt samvete.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Europas bortglömda flyktingar
Nästan tio år har gått sedan det blev ett slut på krigen på Balkan. I Serbien är dock fortfarande många människor internflyktingar. Ett antal av Kosovos romer har idag i en svår tillvaro i Serbien utan möjlighet att kunna återvända till sina hem.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

När Kenya exploderade i våld
Politiker betalar arbetslösa ungdomar för att starta upplopp. Det säger Wilson Maina, en av de många kenyaner som drabbats av det våld som skakat Kenya efter valet i december.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Tvångsarbete i Burmas armé
Barn ända ner till 13 års ålder tvingas in i armén i Burma. Trots löften om ett slut på tvångsarbete fortsätter militär-regimen att tvångsrekrytera soldater och arbetare.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

16 år av ensamhet
Den 18 augusti utbröt omfattande demonstrationer i Burma i protest mot bränsleprishöjningar. Protesterna leddes av Min Ko Naing som efter studentupproret 1988 satt nästan 16 år i fängelse. Här berättar han om hur han överlevde ensamheten med humor, buddhismen och tron på att generalerna en dag ska tvingas avgå. Min Ko Naing fängslades igen när militären i slutet av september brutalt stoppade demonstrationerna.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Hem till byn Amio
I norra Uganda råder vapenvila och i södra Sudan pågår förhandlingar mellan LRA och Ugandas regering. Efter nästan 20 år av krig vågar människor nu hoppas på fred. Amnesty Press har besökt byn Amio.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Jemen i skuggan av kriget mot terrorismen
Den positiva utvecklingen i Jemen när det gäller mänskliga rättigheter har avstannat och regeringens samarbete med USA i kriget mot terrorismen gör att övergreppen har ökat. – Människorättsaktivister får vänja sig vid trakasserier och misshandel från säkerhetspolisen, säger Khaled Al Ansi från MR-organisationen HOOD.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Hopp om framtid trots nya hot
2007 års Per Anger-pris delades ut den 20 november under MR-dagarna. Årets pristagare var Organización Feminina Popular (OFP) och dess ordförande Yolanda Becerra var på plats för att ta emot priset.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

"Kvinnor möter dubbelt våld"
Inhemskt våld, bristande rättssystem och kränkningar av kvinnors rättigheter är bara några av problemen i Afghanistan. Horia Mosadiq har arbetat med människorättsfrågor i flera år, speciellt med inriktning på kvinnors rättigheter. – Problemet i Afghanistan är att vi antar fina lagar men de implementeras inte, säger hon.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Bloggare lever farligt i Egypten
Den 7 november 2006 greps den egyptiske bloggaren Karim Amer. Han dömdes sedan till fyra års fängelse för åsikterna på sin personliga blogg. – De ville tysta honom precis som de vill tysta alla andra som talar illa om Egypten. Det är deras sätt att döda det fria ordet, säger Karims vän Dalia Ziada.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Den långa vägen till upprättelse
Det har gått fyra år sedan den peruanska sanningskommissionen lämnade sin rapport om övergreppen som gerilla, militär och polis gjorde sig skyldiga till mellan 1980 och 2000. Flera hundra människorättsbrott väntar fortfarande på rättegång och det är oklart om reformerna som kommissionen föreslagit kommer att genomföras.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Amnesty kräver vapenembargo
Demonstrationer, krav till FN:s säkerhetsråd, blixtaktioner och försök att få reda på vilka som har fänglats i Burma. Amnesty har de senaste veckorna varit mycket aktivt på olika plan.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Burma får inte bli bortglömt igen
Efter nästan 20 års tystnad kom Burma i september i världsopinionens fokus. Nu måste trycket hållas uppe, anser Bo Lindblom, Burmasamordnare i svenska Amnesty.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Efter 30 år – nu ska Röda khmererna inför rätta
Tvångsförflyttningar, massmord och tortyr präglade skräckväldet i Kambodja under Röda khmererna. Nu, 30 år senare, ska de ansvariga ställas inför rätta.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Papperslösa flyktingar utan rättigheter
Tusentals palestinier i Libanon har ogiltiga eller inga personliga dokument vilket berövar dem grundläggande mänskliga rättigheter.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Motståndet lever i det ockuperade Västsahara
I november 1975 invaderade Marocko Västsahara. Ockupationen fortsätter trots att FN försökt organisera en folkomröstning sedan 1991.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

Kampen för ett bättre liv i slummen
»Huvudlös kropp funnen« och »Massaker i slummen« skriker rubrikerna i de kenyanska dagstidningarna. Under några veckor i juni genomförde en grupp, som kallar sig Mungiki, en rad brutala avrättningar i östra Nairobi. Polis och militär svarade med urskillningslöst våld; massarresteringar och dödsskjutningar. I båda fallen drabbade våldet invånare i Nairobis slumområden.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

Oaxaca – konfrontationen fortsätter
Tortyr, olagliga frihetsberövanden och tårgasattacker... Polisen i den sydmexikanska delstaten Oaxaca anklagas för grova brott mot mänskliga rättigheter. Läget är spänt, den komplicerade politiska konflikten från förra året långt ifrån löst – och att en stor del av turisterna håller sig borta drabbar de flesta i den fattiga regionen.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

De drömmer om att få återvända hem
Sedan våldet i Darfur spillt över gränsen till Tchad lever i dag flyktingar från båda länderna sida vid sida i stora läger i östra Tchad. De drömmer om att återvända hem, men ingen vågar sia om när det kan bli av.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

Ana Luisa Escobar räddades av Edelstam
När Ana Luisa Escobars man fängslades i Uruguay 1972 för sina politiska aktiviteter, flydde Ana Luisa till Chile för att skydda sig själv och barnet hon bar.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

Harald Edelstam – diplomaten som räddade liv
– Harald Edelstam var en hjälte, och vi är rädda för ordet hjälte i Sverige. Det säger regissören Ulf Hultberg, som gjort filmen Svarta Nejlikan om diplomaten Harald Edelstams gärning under kuppen i Chile 1973.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

Svarta nejlikan – historien om en modig diplomat
Den 14 september är det premiär på filmen Svarta nejlikan, historien om den svenske diplomaten Harald Edelstam, Sveriges ambassadör i Chile 1973. Harald Edelstam drog sig inte för drastiska metoder när det handlade om att rädda människor undan förföljelse. Smeknamnet Svarta nejlikan fick han i Oslo under den tyska ockupationen.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

»Vid sidan av Harald Edelstam kände jag mig trygg«
Den chilenska författaren Isabel Allende mötte Harald Edelstam i Chile veckorna efter militärkuppen 1973. Han liknade en perfekt diplomat – elegant och med gammaldags manér. Men han uppförde sig som en filmhjälte och han var modig, säger Isabel Allende i en exklusiv intervju med Amnesty. Hon bor numera i Kalifornien, men besöker sin släkt i Chile flera gånger varje år.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

Ett steg tillbaka i abortfrågan
Inför årsmötet i Linköping hade styrelsen presenterat ett förslag att dra tillbaka den abortresolution som man planerat lägga fram till det internationella rådsmötet, ICM, i augusti 2007. På årsmötet fanns en viss besvikelse över att svenska Amnesty nu backar.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Kampen för att stoppa könsstympning
Omkring 130 miljoner kvinnor beräknas ha blivit utsatta för kvinnlig könsstympning. I Sierra Leone könsstympas allt yngre flickor.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Hon ska få fart på MR-arbetet i Sverige
Sveriges regering har inrättat en ny myndighet under namnet MR-delegationen (delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige).
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Generalstrejken som gav Guinea nytt hopp
Lansana Kouyaté – Guineas nye premiärminister – är landets hopp om en bättre framtid. Den stora utmaningen för Kouyaté blir att utreda vad som egentligen hände under generalstrejken i vintras, när minst 129 personer dödades och 1 700 skadades. Anette Gärdeklint var på plats i Guinea när landet stod på randen till inbördeskrig.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Journalistisk vardag i Minsk
Hon är bara 23 år men har redan blivit beskjuten, hotad och avlyssnad i sitt jobb.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Nu ska krigsherrarna få amnesti
Afghanistans krigsherrar ger sig själva amnesti. Det är innebörden i ett nytt lagförslag som är på väg att träda i kraft.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

När Rukio Hafow Ghedi fick sitt sjätte barn
Så fort 23-åriga Rukio Hafow Ghedi började blöda insåg hon att hon behövde läkarhjälp.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

En dag på Migrationsdomstolen
När den nya utlänningslagen infördes förra året inrättades Migrationsdomstolar. Amnesty Press besökte en förhandling i Stockholm.
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

Amnesty går inte vidare med sexköpsfrågan
Svenska Amnestys styrelse går inte vidare med frågan om Amnesty ska arbeta för en kriminalisering av sexköp. Det beslutade styrelsen på sitt möte den 27–28 januari
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

Främlingsfientligheten växer i Ryssland
En vårmorgon för snart fem år sedan steg Fatima Alexandrovitj på en lokalbuss i Pskov. Hon var gravid i tredje månaden och skulle till mödravårdscentralen med sin svägerska. I trängseln på bussen anklagades hon plötsligt av en kvinna för att ha stulit en plånbok. Kvinnan visade sig vara civilklädd polis. Plånboken hittades senare på bussgolvet. Då hade Fatima redan arresterats och förts till polisstationen. Där tog hennes tjugotvååriga liv slut. Polisen påstår att hon kastade sig ut genom ett fönster på fjärde våningen för att fly undan förhör. Fatimas anhöriga och människorättsorganisationen Memorial hävdar att hon blev ihjälslagen. Fatima var rom. Ärendet behandlas nu i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

Hårda bud i Addis Abeba
I skuggan av inbördeskrigen i grannländerna Somalia och Sudan konsoliderar den etiopiska regeringen sin makt – med mord, skenrättegångar och censur. Trots det fortsätter biståndet att rulla in, inte minst från USA som ser landet som en allierad i sitt globala krig mot terror.
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

En osynlig tragedi
Våldet i Irak efter den USA-ledda invasionen har lett till den största flyktingströmmen i Mellanöstern sedan 1948. Tolv procent av landets befolkning, nästan fyra miljoner, är idag på flykt och FN varnar för att ytterligare en miljon kommer att fly från sina hem under 2007. Nästan en miljon irakier har sökt sig till Jordanien.
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

Vad har en same, en dalit och en masaj gemensamt?
Tre kontinenter, tre olika erfarenheter, men också liknande problem. David Palopää, Rebecca Kurubai och Chandran Paul Martin träffades i Vilhemina.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

Bolivia – ett år med Evo Morales
Det är bara några decennier sedan Bolivias ursprungsfolk inte ens ägde rätt att gå på torget utanför presidentpalatset där Evo Morales från aymarafolket numera är president. Efter ett år vid makten har presidenten genomfört stora förändringar till förmån för landets ursprungsfolk.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

I Zimbabwe härskar tystnaden
Zimbabwes president Robert Mugabe håller landet i ett starkt grepp. Rädslan gör att få vågar protestera i ett land där hundratusentals blev hemlösa när städerna rensades upp och polisen misshandlar och torterar fackets ledare.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

I Darfur är allt som vanligt, fast värre
FN-helikopterns turbiner tjuter, rotorbladet vispar upp ett guldfärgat sandmoln och den ryskbyggda maskinen lyfter med ett ryck. Efter bara några minuter i luften kan man från de runda gluggarna se spåren av den etniska rensningen som har lett till hundratusentals dödsoffer och som drivit minst två miljoner människor från deras hem här i Darfur i västra Sudan. Av de öde, nedbrända byarna därnere återstår bara några lerväggar som klarat sig undan lågorna.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...

Colombia och paramilitären: Fortsatt hård kritik mot demobiliseringen
Efter att Colombias president Álvaro Uribe Vélez i maj blev omvald har han fått fyra år till på sig att arbeta vidare med demobiliseringen av paramilitärerna. Våldsnivåerna har gått ner avsevärt, men på landsbygden är kritiken hård mot att paramilitären nu legaliseras.
(Ap nr 3 2006) Läs mer ...

Tystade författare får en röst
Edinburgh International Book Festival gästas varje år av aktuella författare från hela världen. Men det finns författare som inte kan komma till Skottland; författare som inte blir publicerade, som fängslas, sätts i husarrest eller torteras för att det de skriver inte tolereras.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...

Kvinnor i vitt – de utmanar regimen på Kuba
Varje söndag samlas en grupp kvinnor i Havanna för att kräva frihet för sina fängslade män. Det är uppenbart att regimen känner sig hotad av »Kvinnor i vitt«. Maria Pettersson blev intagen för polisförhör sedan hon intervjuat några av kvinnorna. Om hon någonsin träffade gruppen igen skulle hon kastas ut ur Kuba.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...

Malta – hit vill ingen flykting komma
Han lämnade oroligheterna i hemregionen Darfur i Sudan med en dröm om Europa. I Libyen betalade 23-årige Omar Alfaro en smugglare för en tre dagars riskabel båttur över Medelhavet. – Vi ville absolut inte till Malta! Här låses man in i slutet förvar i upp till 18 månader, men kustbevakningen hittade oss och vi blev tvungna att stanna här, säger han.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...

Libanon efter kriget
Delar av södra Libanon och förorter i huvudstaden Beirut är idag ruinlandskap. Odetonerade delar av klusterbomber fortsätter döda och skada människor. Men vapenvila råder.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...

MR-kämpar drabbas allt hårdare i Zimbabwe
Nu räcker det inte längre med arresteringar. Nästa steg kan bli att regimen börjar eliminera människorättskämpar. Det säger advokaten Arnold Tsunga till Amnesty Press.
(AP nr 2 2006) Läs mer ...

Bakom galler i Indonesien
De flesta fångar svär vid sin frigivning att de aldrig ska sätta sin fot i ett fängelse igen, men inte Frits Marinka. Han kommer tillbaka varje dag som präst och människorättskämpe. Amnesty Press följde med på ett fängelsebesök.
(AP nr 2 2006) Läs mer ...

Syrien: I väntan på förändring
De grupper som arbetar för mänskliga rättigheter i Syrien arbetar i ett klimat av godtycke. Tolerans kan snabbt avlösas av repression.
(AP nr 2 2006) Läs mer ...

Drömmen som kan sluta i slaveri
Från fattiga länder i Sydasien och Sydostasien söker sig många arbete i länderna i Mellanöstern. I Libanon lever tusentals utländska kvinnor som slavar. Trots uppmaningar från FN och MR-organisationer till den libanesiska regeringen att göra något åt saken händer ingenting.
(AP nr 2 2006) Läs mer ...

Decenniers tystnad
ANC:s vice ordförande Jacob Zuma friades i Sydafrikas mest omtalade våldtäktsrättegång. Nu har dock en seriös debatt väckts om de sexuella övergrepp som skedde i ANC:s exilläger och som förtigits och bagatelliserats i årtionden.
(AP nr 2 2006) Läs mer ...

»Vi är alltid rädda«
Klockan är sex på morgonen när bilen stannar vid den första vägkorsningen på den raka dammiga vägen mot Ciudad Juárez i norra Mexiko. Tidningsförsäljarna har precis börjat sälja dagens nypressade tidning och när vi ser toppnyheten, påminns vi brutalt om varför vi är här: »Flicka hittad våldtagen och mördad«.
(AP nr 2 2006) Läs mer ...

Tortyrcentralen blir museum i Argentina
När Néstor Kirchner tog över presidentposten i Argentina satte han de mänskliga rättigheterna högt på dagordningen. Straffriheten för dem som var inblandade i närmare 30 000 mord och »försvinnanden« under militärjuntan upphävdes.
(AP nr 1 2006) Läs mer ...

Familjelagen som är en social revolution
I Marocko stärks nu kvinnors och barns rättigheter. Den nya familjelagen (Moudouana), som kom för två år sedan, anses vara banbrytande i den muslimska världen. – Den marockanska familjelagen visar på en modern sida av islam, förklarar Saâdia Wadah, som arbetar vid kvinnorättsorganisationen AMVEF.
(AP nr 1 2006) Läs mer ...

En uppväxt i ockuperat land
De tydliga brotten mot de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen har blivit vardag. Liksom alla andra palestinska barn vet de att soldaterna när som helst kan rycka dem ur nattsömnen och från skola eller familj. Ali bor i Gamla stan i Jerusalem. För två år sedan hände något som han har svårt att tala om. Han ser rädd och ledsen ut när han berättar.
(Ap nr 1 2006) Läs mer ...

Shatilas barn lever i skuggan av våldet
I Libanon växer den palestinska befolkningen. En del har levt som flyktingar sedan 1948 medan andra kom efter sexdagarskriget 1967. Deras rättigheter är starkt begränsade, vilket drabbar den unga generationen hårt.
(Ap nr 1 2006) Läs mer ...

Libanons journalister lever farligt
Officiellt har Libanon arabvärldens friaste press, inofficiellt har medierna utsatts för påtryckningar och hot – och numera bilbomber. Inom loppet av ett halvår har två Syrienkritiska journalister på den oberoende dagstidningen An-Nahar mördats. Den 13 december 2005 detonerade en bomb i en parkerad bil utanför Libanons huvudstad Beirut. I en passerande bil satt Gibran Tueni, välkänd Syrienkritisk libanesisk parlamentsledamot och journalist på Libanons ledande dagstidning An-Nahar, tillsammans med sin livvakt och sin chaufför. Alla tre slets bokstavligen i slamsor.
(Ap nr 1 2006) Läs mer ...

Freden som kom från havet
Drygt ett år har gått sedan flodvågen svepte in över Aceh. Tsunamin medförde död och förintelse men efter katastrofen föddes hoppet om fred. Nu har vapnen lagts ned efter nästan 30 års konflikt.
(AP nr 1 2006) Läs mer ...

MR-brott i kriget mot terrorismen
Avslöjandena om brott mot mänskliga rättigheter i kampen mot terrorism fortsätter. Den senaste tiden har det blivit allt tydligare att europeiska länder deltar. Bland annat pekas Polen och Rumänien ut.
(AP nr 1 2006) Läs mer ...

Haiti har fått en ny chans
Två år efter att Jean-Bertrand Aristide tvingades i landsflykt är Haiti fortfarande ett land i kaos, med djupaste fattigdom och politisk oro. Men kanske kan den nyvalde presidenten René Préval ingjuta det hopp i haitierna som de så väl behöver -– och förbättra det usla läget för deras mänskliga rättigheter. Amnesty Press följde det utdragna valet i Haiti.
(AP nr 1 2006) Läs mer ...

Kodord Bravolima – En roadmovie från Katanga
Från den sydligaste änden av landningsbanan i Kilwa syns jordens rundning. Landningsbanans röda grova grus kantas av torrgult gräs, den gula färgen bryts av buskarnas gröna innan den turkosa himlens kupa ramar in bilden. Och så syns jordens rundning. Inte uppifrån, utan när du står där i den södra änden och väntar på ett plan som aldrig kommer, spanar du bort längs landningsbanan och ser hur den följer jordens fotbollsform. Hur tydlig rundningen faktiskt är blir tydligt i eftermiddagsljuset.
(AP nr 1 2006) Läs mer ...

Blixtaktion i telefonen
I mars lanserade Amnesty i Sverige SMS Urgent Action Campaign. Idén, som tidigare används i bland annat Norge och Holland, är att man via sin mobiltelefon enkelt ska kunna ta del av Amnestys blixtaktioner. Idag har nätverket 326 medlemmar och förhoppningen är att det ska växa sig ännu större.
(AP nr 4 2005) Läs mer ...

Elever gör film om mänskliga rättigheter
I Västra Götaland lär sig eleverna om mänskliga rättigheter genom att göra egna dokumentärfilmer. På Hulebäcksgymnasiet har man slitit hårt för att förhoppningsvis kamma hem det åtråvärda priset, de bästa filmerna ska visas på dokumentärfilmsfestivalen i Göteborg.
(AP nr 4 2005) Läs mer ...

Sneställt vill begrava könsrollerna
Ordet sneställt hittar du inte i någon ordlista, inte än i alla fall. Sneställt betyder motsatsen till jämställd och är namnet på det Amnestyprojekt som besöker högstadieskolor under året.
(AP nr 4 2005) Läs mer ...

Kvinnans kropp som slagfält
– Vi krossas mellan politisk islam och USA:s militära maskin. De kom för att frigöra oss, men vilken frihet har vi fått? Kvinnors rättigheter förhandlades bort i konstitutionen och vi irakier tvingas nu in i religiösa och etniska grupperingar. Sekulära krafter har marginaliserats av USA, säger Yanar Mohammed.
(AP nr 4 2005) Läs mer ...

I Pakistan tillåts vedergällning i stället för rättvisa
Varje år mördas över tusen kvinnor i Pakistan i hederns namn. Det krävs ett demokratiskt och rättssäkert Pakistan för att sätta stopp för detta, menar Nafisa Shah, politiker, forskare och kvinno- rättsaktivist som i november gästade Sverige.
(AP nr4 2005) Läs mer ...

Turkiet och The European Express
I början av oktober lyckades EU efter stor vånda enas om att Turkiet ska få förhandla om ett medlemskap i unionen. De grupper som arbetar för mänskliga rättigheter anser att EU haft en positiv inverkan, men mer kan göras.
(AP nr 4 2005) Läs mer ...

Här ska 10 december firas
Det politiska klimatet hårdnar i Kambodja. Arresteringar används för att tysta oppositionella och regimkritiker. Samtidigt planerar en grupp demokratikämpar landets största manifestation för mänskliga rättigheter någonsin.
(AP nr4 2005) Läs mer ...

Ska biståndet främja demokrati?
Bara två av Sveriges 25 största biståndsländer är demokratier. Tio av dem är tvärtom diktaturer, enligt de bedömningar som organisationen Freedom House gör varje år. Betyder det att svenskt bistånd göder diktaturer och bidrar till kränkningar? Definitivt inte, svarar nästan alla inblandade. Men det är inget tvivel om att det är en svår fråga som diskuteras för lite.
(AP nr 4 2005) Läs mer ...

Osäker framtid efter valet i Liberia
Närmare 25 000 före detta soldater och rebeller i Liberia går fortfarande sysslolösa trots löften om utbildning och jobb. Hundratusentals flyktingar bor fortfarande i flyktingläger trots att de skulle ha varit hemma vid det här laget. Förväntningarna är inte bara höga på Liberias blivande president, utan även på de 15 000 FN-soldater som sköter landets säkerhet.
(AP nr 4 2005) Läs mer ...

Elfenbenskusten i valet mellan krig och fred
Garageporten till Serge Kassys väl tilltagna villa i Elfenbenskustens största stad Abidjan rullar sakta upp. Bakom en flådig parkerad bil leder en smal trappa, klädd med röd sammetsmatta, upp till övervåningen. Männen som slött sitter och blänger på tv på avsatsen vid trappans slut reagerar knappt på gästerna som kommer upp. En av medhjälparna ordnar dock med en fläkt i det varma panelklädda vardagsrummet intill, och slår snabbt på tv:n som står framför baren i ena hörnet så att tonerna av amerikansk hip-hop flödar ut. Han hinner till och med artigt erbjuda kaffe innan chefen dyker upp, iklädd en knallröd tröja och ett stort glänsande guldsmycke om halsen i form av den afrikanska kontinenten.
(AP nr 4 2005) Läs mer ...

Abortbeslut skjuts på framtiden
Den 14-20 augusti höll Amnesty internationellt rådsmöte i Morelos i Mexiko. Frågan om abort var en av de svåraste frågorna att nå enighet kring.
(AP nr 3 2005) Läs mer ...

Amnesty värvar medlemmar i egen regi
I april tog svenska Amnesty klivet fullt ut – från externa leverantörer till medlemsvärvning i egen regi. Och i fotspåren av den nya satsningen har nya medlemmar och ökad trovärdighet följt.
(AP nr 3 2005) Läs mer ...

Transnistrien – landet som inte finns
Inklämd mellan Moldavien och Ukraina ligger utbrytarrepubliken Transnistrien, som inte erkänns av någon. Ett litet svart hål i Europas utkant där sovjetnostalgin blomstrar, där trafficking, knark- och vapenhandel frodas och där en auktoritär regim styr folket.
(AP nr 3 2005) Läs mer ...

En gång kastlös – alltid kastlös
Omkring 17 procent av Indiens befolkning är daliter, som står utanför kastsystemet. Trots Indiens modernisering och officiella förbud mot all diskriminering lever daliterna fortfarande som en oberörbar grupp.
(AP nr 3 2005) Läs mer ...

I Arusha spelas folkmordet 1994 upp igen
I Arusha i Tanzania blir rättegångarna allt fler när tribunalen för Rwanda nu bara har fem år kvar. Tribunalen har dock kritiserats både för att vara ineffektiv och partisk.
(AP nr 3 2005) Läs mer ...

Guatemala – kvinnor mördas utan att de skyldiga straffas
Förra året mördades 527 kvinnor i Guatemala, vilket är en ökning med 38 procent från året innan och med hela 220 procent från 2002. Över hälften av kvinnorna var yngre än 30 år och en stor andel av dem hade våldtagits, lemlästats och halshuggits. Våldet i Guatemala ökar lavinartat.
(AP nr 3 2005) Läs mer ...

Nu ska freden byggas i södra Sudan
I 21 år har invånarna i södra Sudan lidit av krigets förödelse. Många har förlorat sina kära, tvingats att fly eller att strida mot sin vilja. Nu har freden äntligen kommit och de flesta verkar villiga att förlåta och stryka ett streck över det förgångna.
(AP nr 3 2005) Läs mer ...

Norra Uganda: De civila som gisslan i kriget
Rebellgruppen Herrens motståndsarmé, LRA, är ökända för att skära av läppar, öron, näsa och bröst på kvinnor de angriper. Främst är de dock på jakt efter barn som kidnappas och tvingas bli soldater, sexslavar och bärare. De som vägrar dödas av sina tidigare kamrater.
(AP nr 3 2005) Läs mer ...

Våld mot kvinnor – bakom den snygga fasaden
»Isabellas« skador kommer från flera års misshandel. Hon har blivit luggad och fått mat kastad på sig. Hon har blivit slagen och sparkad. Och våldtagen hemma i sovrummet. En gång med en flaska.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Är prostitution alltid ett övergrepp?
Prostitution är ett omdebatterat samhällsfenomen. En del hävdar att det är en rättighet, andra att det är en kränkning. Några menar att det är som vilket yrke som helst, andra ser det som exploatering. I Sverige är köp av sex förbjudet sedan 1999. Norge har dock nyligen bestämt att sexköp inte ska kriminaliseras.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Myndigheter hindras från att handla etiskt
Lagen hindrar svenska myndigheter från att ställa krav på mänskliga rättigheter när de gör offentliga upphandlingar. Bara hälften av de 20 största myndigheterna ställer någon form av sociala krav på leverantörerna. Endast två myndigheter ställer krav som skulle stoppa barnarbete eller mer grova kränkningar. Övriga avstår. – Hårdrar man det kan vi inte ställa krav på att tillverkarna inte använder barnarbete, säger Per Kyhle, upphandlingschef på banverket.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Kriget i Bosnien lever än – trots tio år av fred
Den berömda bron i Mostar är hel igen, men samhället är trasigt. Ilvana Cisic var 11 år när krigsförbrytaren »Stela« satte henne och hennes familj i fångläger. Hon är för ung för att minnas krigsförbrytarnas ansikten, men de äldre möter ständigt sina plågoandar på gatan i den förstörda staden. Det är svårt att veta om Mostar är en eller två städer. För tio år sedan var det ingen tvekan. Då krävdes särskilda tillstånd för att komma igenom vägspärrarna – det var snarast två länder. På ena sidan, den östra med den vackra gamla stan, bodde mest muslimer. På den västra bodde mest kroater. De flesta serber var fördrivna eller hade flytt från staden. I dag är det mer oklart. För en utomstående ser det ut som en enad stad, alla kan obehindrat röra sig från ena sidan till den andra. Alla hindren är borta. Men få gör det. – De som sitter här och dricker kaffe skulle aldrig gå till västra sidan för att fika. Och de flesta på andra sidan tänker likadant, säger Ilvana Cisic. Hon dricker lite mer espresso och berättar som i förbigående om de där veckorna i början av kriget. Mostarborna hade nästan vant sig vid ständigt granatregn från serbiska styrkor på bergen kring staden.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Fortfarande ovisst om avvisningen till Egypten
Pressen på den svenska regeringen fortsätter när det gäller avvisningen av de två terroristmisstänkta egyptierna, Muhammed El Zary och Ahmed Agiza, i december 2001.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Det våras för demokratin i Mellanöstern – men än sitter många despoter säkert vid makten
Cederrevolution i Libanon och utlysta fria presidentval i Egypten. Det är några av vårens tecken på att demokratin är på frammarsch i Mellanöstern.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Lång väg tillbaka från trafficking
På Vatra-centret i Albanien jobbar man med att rehabilitera kvinnor som hamnat i trafficking.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Ja till fortsatt direktdemokrati
Frågan om vilket valsystem Amnestys årsmöten ska tillämpa var ett hett debattämne i Uppsala.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Prostitution i fokus på Amnestys årsmöte
Amnesty fortsätter vara en rörelse som syns och hörs. Under 2004 blev också svenska Amnesty en inrikespolitisk aktör, och då i en av de mest uppmärksammade frågorna; våldet mot kvinnor. Lanseringen av kampanjen »Stoppa våldet mot kvinnor« och de kartläggningar av våldets omfattning i Sverige och kommunernas njugga intresse för att erbjuda utsatta kvinnor skydd, fick ett stort genomslag.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Marinofficeren som blev människorättskämpe
Han utbildades till att försvara landet med vapen. I dag förespråkar han ickevåld. Amnon Vidan, generalsekreterare för Amnesty i Israel, har en annorlunda historia att berätta.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Är Amnesty redo för abortfrågan?
Vid Amnestys internationella rådsmöte i augusti kommer ett beslut att fattas om hur man ska gå vidare med SRHR-rättigheter, inklusive abortfrågan. Även inom svenska Amnesty har en diskussion påbörjats. Vid årsmötet i maj diskuterades några av de reproduktiva rättigheterna. Är tillgången till säker abort är en fråga som Amnesty ska arbeta för?
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Ska EU bestämma över ländernas abortlagar?
När EU utökades med flera starkt katolska länder väcktes oro för att konservativa krafter inom katolska kyrkan skulle få mer inflytande över abortfrågan. Få tror dock att EU kommer att inskränka rätten till abort i Sverige eller för den delen ge polska kvinnor rätt till legala aborter – åtminstone inte än.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

Vem ska bestämma över kvinnans kropp?
Kampen för aborträtten möter hårt motstånd. Vill man dessutom hävda att tillgång till säker abort är en mänsklig rättighet blir den om möjligt än mer kontroversiell.
(AP nr 2 2005) Läs mer ...

»Med självständigheten ska muren falla«
En 220 mil lång mur löper genom det ockuperade Västsahara. Marockos bortglömda mur delar nationen, separerar människor från deras familjer och hemland. I snart 30 år har västsaharier väntat i flyktingläger i Algeriets öken på att få återvända hem.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

Tsunamin kan stärka ett hotat FN
Åsidosättandet i Irak, passiviteten inför massdöden i Darfur, motviljan från USA och en allvarlig korruptionsskandal visar på stora problem för FN. Amnesty Press har talat med Jan Eliasson, som i höst blir ordförande för FNs generalförsamling. Han hoppas att den vilja till samling som visats efter tsunamin kan visa vägen framåt.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

Kränkningar i spåren efter tsunamin
De mänskliga rättigheterna kan vara i fara när drabbade samhällen efter flodvågskatastrofen i Asien nu ska byggas upp på nytt.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

Investeringar i Kina bevakas
Under våren kommer Amnesty Business Group, ABG, att fokusera på Kina. Ett land som har blivit svensk industris hetaste mål – men där risken för att företag kränker mänskliga rättigheter är uppenbar.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

Allt fler kvinnor offer för aidsepidemin
När Daphney Taabe vandrade hem från marknaden för tretton år sedan våldtogs hon av en knivbeväpnad man. Idag är Daphney en av 13 miljoner kvinnor i Afrika som lever med hiv, och hon ägnar sin tid åt att hjälpa andra i samma svåra situation.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

USA motarbetar ICC
I slutet av förra året skrev USAs president George W Bush under en lag som innebär att USAs regering kan stoppa ekonomiskt bistånd till alla länder som godtagit den internationella brottmålsdomstolens, ICCs, stadgar fullt ut.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

De största krigsförbrytarna saknas
Krigsförbrytartribunalen för ex-Jugoslavien i Haag går på högvarv. Men frågan är om de största krigsförbrytarna kommer att ställas inför rätta innan tribunalen stänger om fem år.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

Internationell rättvisa: I Haag skapas historia
I Haag närmar sig den internationella brottmålsdomstolen, ICC, nu ett historiskt ögonblick. Inom kort väntas den första häktningsordern komma.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

Bakläxa för brittiska regeringen
Sedan 2001 har de brittiska myndigheterna fängslat misstänkta utländska terrorister utan rättegång. Laglorderna i Storbritannien har nu underkänt regeringens agerande.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

Spökfångar, hemliga fängelser och tortyr - Kampen mot terrorismen tänjer gränserna
Fångar inlåsta i små burar, utan åtal, på obestämd tid. Misstänkta terrorister som »försvinner« i hemliga fängelser eller grips och flygs till länder där de torteras. Sexuell förnedring och mord. Listan på övergrepp av amerikanska styrkor i kriget mot terrorismen blir längre för var dag. Det står allt klarare att det finns ett mönster – USA har flyttat fram gränsen för det tillåtna. Amnesty Press reportrar har granskat utvecklingen.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

»Vi ber om rättvisa – inget mer«
En solig dag i januari marscherar Isabel Huamancuar Cietas, 65, tillsammans med 200 andra mödrar nedför gatorna i staden Ayacucho i centrala Peru. Som medlemmar i Den nationella föreningen för Perus anhöriga till kidnappade, arresterade och försvunna, Anfased, kräver de en offentlig ursäkt och ett svar på frågan om vart deras anhöriga tagit vägen.
(AP nr 1 2005) Läs mer ...

I Srebrenica talar man inte om det som var
Det har snart gått tio år sedan massakern i Srebrenica. Tillvaron är fortfarande satt på undantag i staden där man tiger om det förflutna.
(AP nr 4 2004) Läs mer ...

En okuvlig kämpe
Han följde sitt samvete och lät sig inte knäckas i israeliskt fängelse. Efter frigivningen fortsätter Mordechai Vanunu sin obevekliga kamp mot Israel och vare sig Sverige eller Amnesty undgår hans kritiska blick.
(AP nr 4 2004) Läs mer ...

Framtidstro i sargat Zimbabwe
Inför valet i mars nästa år är oroligheter och ökad politisk förföljelse att vänta. Hoppet står till oppositionen och dess ledare Morgan Tsvangirai. Amnesty Press har träffat honom och andra i Zimbabwe som kämpar för en bättre framtid.
(AP nr 4 2004) Läs mer ...

Kritiska handläggare: »Pinnhets« drabbar asylsökande
På Migrationsverket pressas personalen att stressa fram beslut som är livsviktiga för asylsökande. Varje beslut ger en »pinne« i chefernas statistik. »Pinnhetsen« drabbar kvaliteten – och kan leda till att fler avvisas från Sverige.
(AP nr 2 2004) Läs mer ...

»Skammens mur« stoppar drömmen om Europa
I den barriäromgärdade spanska enklaven Ceuta i Nordafrika, ett stycke europeiskt territorium på afrikansk mark, ställs frågan om rätt till arbete och bättre livsvillkor på sin spets. Människor från hela Afrika som flytt undan krig och fattigdom vill in, men det som kallats »Skammens mur« – en nästan milslång, sex meter hög barriär av dubbla taggtrådsförsedda staket – hindrar dem effektivt.
(AP nr 4 2004) Läs mer ...

En strimma ljus i dödsskuggans dal
I det dödsdömdas fängelse i Uganda trängs hundratals människor ute på rastgårdens röda jord. Ändå är stämningen märkligt lugn. Författaren Lars Åke Augustsson besöker det innersta av Luzirafängelset och möter en fängelsechef som är motståndare till dödssstraffet.
(AP nr 4 2004) Läs mer ...

Svenska Amnesty: »Nu är det dags att satsa stort på tillväxt«
Medan danska och finländska Amnestys medlemstal skjutit i höjden har trenden i den svenska sektionen varit negativ. Men generalsekreteraren Carl Söderbergh är ändå optimistisk. – Jag tror att vi har nått botten av kurvan och nu kan börja växa igen.
(AP nr 4 2004) Läs mer ...

Amnesty växer så in i Norden - Finland
I Finland trodde man aldrig att det skulle gå vägen, men man vågade satsa och den lilla sektionen växer nu explosionsartat.
(AP nr 4 2004) Läs mer ...

Amnesty växer så in i Norden - Danmark
Det kunde ha slutat i en katastrof, men i Danmark lyckades man vända en negativ medlemstrend till en succé.
(AP nr 4 2004) Läs mer ...

Oro bland kurdiska kvinnor för framtiden i Irak
– Den här stenen är för min svåger och hans lilla dotter. Hon var bara tre år när hon dog. Och där borta är mina kusiner, deras barn och andra släktingar, säger Bahar Muhammed Mahmud och pekar bland de ändlösa raderna av minnesmärken på gravplatsen i Halabja.
(AP nr 3 2004) Läs mer ...

Den bortglömda ockupationen – Syrien kontrollerar fortfarande Libanon
Omkring 17 000 personer försvann under inbördeskriget i Libanon. En del av de försvunna antas sitta fängslade i Syrien, ett land som de facto ockuperar Libanon.
(AP nr 3 2004) Läs mer ...

USA: Framgångsrik kamp mot slaveri
I Florida arbetar lantarbetare under slavliknande förhållanden. För att komma upp i den lagstadgade minimilönen måste de plocka två ton tomater varje dag. Men lantarbetarnas kamp får ett växande stöd även i USA:s kongress.
(AP nr 3 2004) Läs mer ...

Uzbekistan: Terrorn och förtryckets godtycke
Ingen vet hur många som avrättas i Uzbekistan. Men 2001 medgav president Islam Karimov offentligt att cirka 100 personer avrättas årligen. Under täckmantel av kriget mot terrorismen råder totalt godtycke i Uzbekistan. Dzjurahon Karimovas son avrättades den 10 augusti.
(AP nr 3 2004) Läs mer ...

FN:s MR-kommission: Här frias många staters övergrepp
Världens officiella organ för att vaka över de mänskliga rättigheterna friar ständigt de stora skurkarna. De värsta skurkarna åker dock dit ibland – om de är små och utan vänner. Det handlar om FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna.
(AP nr 3 2004) Läs mer ...

Hopp och fruktan i Diyarbakir
I Diyarbakir dansade människor på gatorna när beskedet kom om att Leyla Zana och tre andra kurdiska parlamentsledamöter hade frigivits i juni. Rädslan har börjat släppa trots att våldet fortfarande finns närvarande i de kurdiska delarna av Turkiet.
(AP nr 3 2004) Läs mer ...

Sydafrika – ett land där våldet är ett livsmönster
Var sjätte dag dödas en kvinna av sin partner i Sydafrika. Var tredje kvinna våldtas någon gång under sin livstid. Men statistiken är ofullständig och talen är ofta gissningar. Våld mot kvinnor rapporteras sällan.
(AP nr 2 2004) Läs mer ...

Dawit Isaac får stöd av Örgryte
Allt fler engagerar sig nu för Dawit Isaac, svensk-eritreansk journalist som suttit fängslad sedan i september 2001.
(AP nr 2 2004) Läs mer ...

Darfur – varning för folkmord
Flyktingarnas berättelser är skrämmande lika. Först flygplanen och bomberna över byn. Därefter den attackerande arabmilisen. Ridande på hästar och kameler, beväpnade med automatvapen begås massakrer av milisen. Slutligen – plundringen av byn och den förintande branden. Det handlar om Darfur i västra Sudan.
(AP nr 2 2004) Läs mer ...

Burundi – den osäkra freden
I Burundi pågår en fredsprocess som ska göra slut på det inbördeskrig som pågått sedan 1993. Barnsoldater avväpnas för att sättas på skolbänken och våldtäktsoffer våga berätta om övergreppen. Men processen är osäker och alla har inte accepterat freden.
(AP nr 2 2004) Läs mer ...

»Tjetjenien ligger i Europa«
Achmed Zakajev är en jagad man. Ryssland har försökt få honom utlämnad från både Danmark och Storbritannien, dock utan resultat. Amnesty Press träffade Tjetjeniens högste representant i utlandet den 9 maj, samma dag som ett nytt attentat skakade Groznyj.
(AP nr 2 2004) Läs mer ...

Nu går milisen i jeans
En steg mot fred eller ett sätt att ge legitimitet och strafffrihet åt kriminella gäng? Det råder olika uppfattningar om betydelsen av att den paramilitära högermilisen i Colombia nu ska lägga ned vapnen. Amnesty Press har besökt Medellín där milisen nu går i jeans.
(AP nr 2 2004) Läs mer ...

Svensk statssekreterare i norra Uganda: »Jag har aldrig hört talas om något liknande«
Amnesty Press rapporterade i förra numret från norra Uganda där barnen blivit krigets offer. Hundratusentals civila har dött och minderåriga kidnappas och används som barnsoldater eller sexslavar.
(AP nr 1 2004) Läs mer ...

Vitryssland: MR-rörelsen samlas i ett hus i skogen
Trots försök från myndigheterna att stoppa mötet lyckades Vjasna och andra MR-organisationer i Vitryssland arrangera den bredaste MR-sammankomsten hittills. Över 100 personer sökte sig ut i skogen utanför Minsk för att diskutera hur president Lukasjenkas åtgärder ska bemötas.
(AP nr 1 2004) Läs mer ...

I Burma fortsätter slavarbetet
I över 15 år har den styrande militärregimen haft ett fast grepp över Burma. Regimen använder sig av tvångsarbete och ute på landsbygden är förtrycket lika hårt som tidigare. Närmare två miljoner burmeser har flytt till Thailand.
(AP nr 1 2004) Läs mer ...

Än lever krigsförbrytare säkert i Sverige
Mellan 50 och 100 misstänkta krigsförbrytare finns i dag i Sverige enligt uppgifter från Migrationsverket. Ingen av dem har blivit åtalad, än mindre fälld, för sina brott. Och en ny lag som ska göra det lättare att döma krigsförbrytare dröjer.
(AP nr 1 2004) Läs mer ...

Kvinnor behövs för att skapa fred
Krig och konflikter drabbar alla. Men nu finns en resolution från FN:s säkerhetsråd som slår fast att män och kvinnor påverkas på olika sätt. I resolution 1325 krävs också att kvinnor ska involveras i fredsbyggande arbete.
(AP nr 1 2004) Läs mer ...

Kvinnorna – de stora förlorarna i konflikten
I både Israel och Palestina står den nationella kampen i fokus. I skuggan av konflikten försämras kvinnornas villkor och på bägge sidor ökar våldet mot kvinnor.
(AP nr 1 2004) Läs mer ...

»Kampanjen kommer att förändra hela Amnesty«
I Sydafrika ses kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor som en av de viktigaste någonsin. Flera andra Amnestysektioner är lika engagerade. Men kampanjen stöter också på motstånd.
(AP nr 1 2004) Läs mer ...

Våldet mot kvinnor – nu startar Amnestys kampanj
Varje dag, varje timme och varje minut, världen över, kränks kvinnors mänskliga rättigheter. Det sker i nära relationer och i väpnade konflikter, på arbetsplatser och på gatan. Gärningsmännen ställs sällan till svars. Ofta råder total straffrihet. Den 8:e mars drar Amnesty igång sin internationella kampanj Stoppa våldet mot kvinnor.
(AP nr 1 2004) Läs mer ...

Haiti i uppror
Fram och tillbaka, som en böljande våg, upp och ner för kullarna i Port-au-Prince – de unga demonstranterna i Haitis oppositionsrörelse visade upp sig genom att småspringa genom stadsdel efter stadsdel. Tre steg fram; ett eller två bakåt; rörelse mot centrum.
(AP nr 1 2004) Läs mer ...

Historien om en fängslad svensk journalist
Hösten 2001 slog president Isaias Afewerki till mot en grupp dissidenter i det styrande partiet i Eritrea. Och den 18 september 2001 stängdes alla privatägda medier. Idag beräknas 14 journalister sitta fängslade utan rättegång. En av dem är en svensk medborgare.
(AP nr 4 2003) Läs mer ...

Nattens barn i norra Uganda På vandring varje natt för en säker sömn
Varje natt lämnar tiotusentals barn sina hem i norra Uganda. De vandrar in till städerna av rädsla för att kidnappas. Barnen betalar det högsta priset för kriget mellan LRA-gerillan och den ugandiska regeringen.
(AP nr 4 2003) Läs mer ...

Swaziland – Afrikas sista kungadiktatur Facket i spetsen för att förändringens vind ska komma även hit
Ovanför det klarröda postkontoret i Swazilands ekonomiska centrum, Manzini, ligger den fackliga landsorganisationen SFTU:s kontor. Lokalerna är slitna och på väggarna hänger urblekta affischer som ropar på rättvisa arbetsförhållanden, jämlikhet mellan könen och förkortad arbetstid. Men här finns också budskap om mänskliga rättigheter och demokrati. Facket är i princip den enda tillåtna och med sina 80 000 medlemmar den klart största oppositionsrösten i Afrikas sista enväldiga kungadöme, som ligger inklämt mellan Sydafrika och Moçambique.
(AP nr 4 2003) Läs mer ...

Syriens Nelson Mandela: ”Förtrycket har ingen framtid”
Han har kallats för Syriens Nelson Mandela. Han har ingjutit hopp hos många av sina landsmän och vid den ansenlia åldern av 73 år fortsätter han sitt politiska arbete och sin kamp för mänskliga rättigheter, trots att den kampen har haft ett ofattbart högt pris. I oktober besöktes Amnesty i Sverige av advokaten Riad al-Turk, som har blivit en symbol för motståndet mot förtrycket och diktaturen i Syrien.
(Ap nr 4 2003) Läs mer ...

Krigsförbrytare bakom det ökade våldet i Guatemala
När Guatemalas invånare den 9 november för andra gången sedan krigsslutet 1996 kunde delta i ett presidentval var valdeltagandet högt. I både Guatemala och omvärlden var lättnaden stor när det stod klart att ex-diktatorn Efraín Ríos Montt bara hade fått 18 procent och därmed inte gick vidare till den andra valomgången 28 december. Amnesty Press följde valrörelsen i ett land där 36 års inbördeskrig kastar en skugga över dagens Guatemala.
(AP nr 4 2003) Läs mer ...

Liberia – den svåra vägen mot fred
Röken från tusentals koleldar sticker i ögonen och vid en liten bäck trängs människor som tvättar kläder, badar och hämtar dricksvatten. Små smutsiga barn leker mellan de många raderna av lerhyddor som utgör flyktinglägret Maimu, 10 mil nordöst om huvudstaden Monrovia. Här bor 50 000 människor som varit på flykt i åratal undan inbördeskrigets fasor i det lilla västafrikanska landet.
(AP nr 4 2003) Läs mer ...

Allt fler företag har koder för MR
Hos de svenska storföretagen har intresset för mänskliga rättigheter vuxit kraftigt de senaste åren. Åtminstone på pappret. På bara tre år har antalet företag med riktlinjer fördubblats.
(AP nr 3 2003) Läs mer ...

Ett liv i en bubbla
Aldrig tidigare har så många asylsökande levt gömda i Sverige för att undgå avvisning. Amnesty Press besökte en iransk familj som lever i ständig skräck för att bli upptäckta.
(AP nr 3 2003) Läs mer ...

Jemens nya MR-minister vill införa ombudsmän
Som många andra länder har Jemen tagit »kriget mot terrorismen« som förevändning för tortyr och arresteringar. Samtidigt har regeringen nyligen tillsatt en minister för mänskliga rättigheter. Amnesty Press har intervjuat henne.
(AP nr 3 2003) Läs mer ...

Glömskans slöjor och dödens sånger
Få journalister kan idag resa i Tjetjenien, där kriget fortsätter utan något slut i sikte. Caroline Campbell berättar här om en resa där gästfriheten lever sida vid sida med skräcken i ett land där de civila är skyddslösa.
(AP nr 3 2003) Läs mer ...

Grigorij Pasko – villkorligt frigiven samvetsfånge
– Det finns många falska journalister i Ryssland och få tidningar säger sanningen. Tidigare fanns en utbredd rädsla. Nu lever vi i ett så kallat fritt land, men vi måste hedra president Putin för att tjäna pengar, säger journalisten och före detta samvetsfången Grigorij Pasko.
(AP nr 3 2003) Läs mer ...

En av vår tids största mänskliga tragedier
Kriget i Kongo, Afrikas »första världskrig«, har fått lite uppmärksamhet i omvärlden. Under sommaren har de stridande parterna lovat att kriget nu är över och fler FN-soldater ska skickas till landet. Men i östra Kongo fortsätter striderna och oron är stor att kriget kommer att fortsätta.
(AP nr 3 2003) Läs mer ...

Illusionen om det normala livet i Irak
Bagdad efter kriget är en märklig plats. På ytan tycks livet ha återgått till det normala: nya restauranger har öppnat, i affärsdistriktets skyltfönster ligger högar med nyimporterade TV-apparater och på kaféerna diskuterar grupper av män dagens nyheter över en vattenpipa. Men illusionen är oftast kortlivad.
(AP nr 3 2003) Läs mer ...

Reklam som berör
I mitten på mars var det premiär för svenska Amnestys nya reklamfilm på SFs biografer. Den utspelar sig på en krog i Stockholm och handlar om kärlek mellan två män.
(AP 2 2003) Läs mer ...

Asylvisum – omtvistat förslag ska stoppa flyktingsmugglare
Det är mycket svårt för en flykting att ta sig över EU-ländernas hårdbevakade gränser för att söka asyl. Väl där är utgången oviss och många får vänta länge på besked. En utredning föreslår nu att EU ska införa ett system där det går att söka asyl redan på EU-ländernas ambassader. Flyktingsmugglarnas marknad försvinner. Men förslaget riskerar att »kidnappas« av politiker som vill skärpa asylreglerna, varnar Amnesty.
(AP 2 2003) Läs mer ...

Tusentals drabbas av USAs nya säkerhetsåtgärder
USAs kontroll av illegala immigranter i den nationella säkerhetens namn har orsakat oväntade flyktingströmmar – till Kanada. Invandrarmyndigheter och frivilligorganisationer på båda sidor gränsen klarar knappt av anstormningen av pakistanier, sydamerikaner och andra som känner sig tvingade att lämna USA. Krisen väntas förstärkas under våren.
(AP 2 2003) Läs mer ...

UD ger ljusare bild än Amnesty
Förut var de hemliga. Nu har UD för första gången offentliggjort ambassadernas rapporter om de mänskliga rättigheterna i världens länder genom att lägga ut dem på nätet. Frågan är hur kritiska de egentligen är. Amnesty Press har granskat några av dem.
(AP 2 2003) Läs mer ...

En strimma ljus över Sudan
Efter 20 års inbördeskrig har regeringen i Khartoum och rebell-armén SPLA påbörjat en fredsprocess. Men än är freden skör. Runt oljefälten fortsätter tragedin.
(AP 2 2003) Läs mer ...

Romska kvinnor i Slovakien: Steriliserade mot sin vilja
– Jag skulle få kejsarsnitt och de gjorde så att jag inte skulle få några barn mer. Jag har två barn och jag skulle vilja ha fler men jag kan inte, säger romskan Zita. Som 19-åring blev hon steriliserad utan sitt medgivande. Zita är en av de 110 romska kvinnor som beskrivs i en nyutkommen rapport om tvångssterilisering av romer i Slovakien. Den har mötts av starka reaktioner från myndigheterna.
(AP 2 2003) Läs mer ...

Framgångssagan Molly Melching: »Könsstympning på väg att försvinna i Afrika«
1974 kom den unga amerikanska forskningsstipendiaten Molly Melching till Senegal för att i sex månader studera afrikansk litteratur. Nästan 30 år senare bor hon fortfarande kvar och är en bidragande orsak till att kvinnlig könsstympning i Senegal är på väg att utrotas. Amnesty Press har träffat henne och tagit del av framgångssagan.
(AP 2 2003) Läs mer ...

Hårdare tag efter Balibomb Mänskliga rättigheter hotas i krisdrabbat Indonesien
Ett tag gick det åt rätt håll i Indonesien. Diktatorn Suharto störtades, arméns makt minskade och med tiden dämpades flera regionala konflikter. Ett nytt fredsavtal i Aceh väcker visst hopp, men efter attentatet på Bali riskerar flera demokratiska landvinningar att gå om intet.
(AP nr 1 2003) Läs mer ...

Framtidsoptimist i en svår tid
Varje vecka skriver han en krönika som publiceras i ett 50-tal tidningar världen över. Lagom till 40-årsjubileet kom hans bok om Amnesty. Amnesty Press har träffat den brittiske journalisten och författaren Jonathan Power, numera bosatt i Lund.
(AP nr 1 2003) Läs mer ...

»Risken finns att misstag begås«
I terrorbekämpningens spår har ibland kraven på skärpt lagstiftning krockat med kraven på en human asylpolitik. Amnesty Press har träffat migrationsminister Jan O Karlsson för ett samtal om mänskliga rättigheter och asyl.
(AP nr 1 2003) Läs mer ...

Iran i förändringens tid
I höstas reste statsvetaren och Anna Widestam till Iran för att under tre månader bo i landet och möta dess invånare. Här följer ett reportage från vistelsen – ett personligt möte med ett land där kollisionen mellan tradition och förnyelse satt ett helt samhälle i gungning.
(AP nr 1 2003) Läs mer ...

Allt svårare att arbeta för mänskliga rättigheter i Egypten
Hårdare lagar för frivilligorganisationer ger regeringen full kontroll över det civilla samhället i Egypten. Krigshotet mot Irak och kampen mot terrorism försvårar ytterligare arbetet för människorättsaktivister.
(AP nr 1 2003) Läs mer ...

Chinonye Obiagwu, Amina Lavals försvarsadvokat: »Stening strider mot mänsklig värdighet«
Amina Lavals dödsdom genom stening i Nigeria har lett till massprotester över hela världen. Och fallet är långtifrån avgjort, säger försvarsadvokat Chinonye Obiagwu till Amnesty Press. Frågan kvarstår dock om landets president vågar gå emot shariadomstolen och stoppa dödsdomen om Aminas liv hamnar i hans händer.
(Ap nr 4 2002) Läs mer ...

Lagförslag mot terrorism möter hård kritik »Lagen leder till godtycke«

() Läs mer ...

Brist på förståelse försvårar fängelsereformer
En kvinna stal två kilo socker och 380 gram kakor – hon dömdes till två års fängelse. En tonåring fick tre år och tio månader för att ha stulit tre kaniner. 17-årige Oleg, dömd till två års fängelse för stöld, hade 30 kilos undervikt när han togs till sjukhus och dog nästa dag. Förutom undernäring led han av tuberkulos.
(AP nr 4 2002) Läs mer ...

Hård kamp för kvinnors rättigheter
I Ryssland dör minst en kvinna i timmen till följd av våld i hemmet. Det blir nästan 9 000 per år. Vissa undersökningar visar att det är fler än 14 000, alltså fler än antalet sovjetiska soldater som stupade under det tio år långa kriget mellan Sovjetunionen och Afghanistan.
(AP nr 4 2002) Läs mer ...

Taddele misshandlades av 20 män i tunnelbanan: »Ingen reagerade«
Taddele Gebre Alemayehu är etiopier och har bott i Moskva i fjorton år. Under de senaste fyra åren har han blivit angripen sju gånger. Senast var i april i år när han var på väg hem från mässan en söndag.
(AP nr 4 2002) Läs mer ...

Utbredd rasism i Ryssland - Men myndigheterna förnekar problemen
Bristen på ett civilt samhälle gör det svårt att förhindra den utbredda rasismen i Ryssland. Den drabbar framför allt afrikaner, men också judar, tjetjenier på flykt och inflyttade kaukasier utsätts för ökade trakasserier och våld.
(AP nr 4 2002) Läs mer ...

Amnesty i Sierra Leone positiva till sanningskommissionen
Amnestysektionen i Sierra Leone är mycket positiv till sannings- och försoningskommissionen. – Den är ett bra instrument för att försöka få människor som tidigare varit fiender att möta varandra, säger ordförande Gassimu Nallo.
(AP nr 3 2002) Läs mer ...

Sanningen ska säkra freden i Sierra Leone
FREETOWN: – Det var 1998 det hände. Vi hade flytt undan militärjuntan, men de tog oss till fånga. De lade min arm på golvet och högg. De sa att nu kunde jag inte vara politiskt aktiv längre. Jag vet vem som gjorde det, han tillhör landets nya armé i dag.
(AP nr 3 2002) Läs mer ...

En för alla – alla för en? De mänskliga rättigheternas universella giltighet
De mänskliga rättigheterna gör anspråk på att vara universella. I praktiken visar FNs länder både i ord och handling att samstämmigheten är skör. Även Sverige, ett av de länder som skrivit under flest FN-konventioner, fick nyligen besk kritik av FN för utlämnandet av två egyptier som riskerar tortyr.
(AP nr 3 2002) Läs mer ...

Orädd kamp för människors rättigheter
Mary Robinson slutar på posten som FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna nu i september. Amnesty Press har fått en pratstund med damen som varken räds världspolitikens mäktigaste män eller katastrofområden.
(AP nr 3 2002) Läs mer ...

Aung San Suu Kyi: »Varje dag utan demokrati är en förlorad dag för Burma«
Hon har sammanlagt tillbringat mer än sju år i fångenskap. I maj släpptes hon fri efter 19 månader i husarrest. Den norske frilansjournalisten Mariann Ruud Hagen har träffat Aung San Suu Kyi i Burma.
(AP nr 3 2002) Läs mer ...

Osäkert om FN-stödd tribunal i Kambodja
Försöken att inrätta en FN-stödd krigstribunal i Kambodja är mycket nära att misslyckas. Den kambodjanska regeringen och FNs ledning är i djup konflikt i frågan. – Det handlar om en förtroendekris mellan parterna, säger människorättsexperten Thomas Hammarberg, som arbetat länge med frågan.
(AP nr 3 2002) Läs mer ...

Amnestys nya utmaningar
Utan sin trovärdighet vore Amnesty intet. Opartiskhet är ledordet för rapporteringen. Men på flera håll i världen är organisationen ifrågasatt. I Israel anses Amnesty rapportera ensidigt och i USA anklagas organisationen för att vara opatriotisk. Samtidigt ställer en alltmer mediafokuserad värld nya krav på snabbare rapportering. Den som inte har något att säga när en händelse är het hamnar i skuggan. Frågan är hur man ska kunna vara snabb och samtidigt korrekt.
(AP nr 3 2002) Läs mer ...

Där inga vittnen finns
Sedan två år är Tjetjenien i princip stängt för omvärlden. Inga internationella observatörer finns kvar. Alla humanitära organisationer har lämnat landet. Sparsam eller ingen information kommer ut via inhemsk och utländsk media.
(AP nr 3 2002) Läs mer ...

Demokratin dröjer i Burma
Världen drog en suck av lättnad när bilderna kablades ut från Rangoon. »The Lady« fritt promenerande på stadens gator, ännu en diktatur i Asien vacklade till. Jublande anhängare till hennes parti, NLD, blixtrade förbi i TV-rutan. Fri! Äntligen fri! Det pågick några dagar, sedan återgick allt till det vanliga, intresset för Aung San Suu Kyis frigivning ur husarresten svalnade. Hoppet om en snabb övergång till demokrati slocknade.
(AP nr 3 2002) Läs mer ...

Undantagstillståndets offer i Nepal - yttrandefriheten inskränks och människor fängslas utan rättegång
I november bröt den maoistiska gerillan i Nepal en fyra månader lång vapenvila. Regeringen införde undantagstillstånd och armén sattes för första gången in i det krig som har pågått sedan 1996. Nu dör i genomsnitt 14 människor om dagen och människor fängslas på lösa grunder. Kiran Suhba, en av Nepals oberoende journalister, beskriver här situationen i sitt land.
(AP nr 2 2002) Läs mer ...

Rörelsefrihet i Kosovo ? Inte utan eskort
I juni 1999 tog FN över styret i Kosovo och en Nato-ledd fredsstyrka ryckte in när den jugoslaviska armén tågade ut. Nästan en miljon fördrivna albaner återvände hem, medan många serber flydde från provinsen. Nästan tre år har gått sedan kriget tog slut, men fortfarande är rädslan stor och rörelsefrihet för den som tillhör en minoritet är en illusion.
(AP nr 2 2002) Läs mer ...

Haagtribunalens viktigaste rättegång - men först 2004 väntas en dom mot Milosevic
Förra sommaren fördes Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic från Belgrad till Haag och nu pågår den hittills mest omfattande rättegången vid FN:s krigsförbrytartribunal för det tidigare Jugoslavien. DN:s förre Balkankorrespondent Christian Palme berättar om en tribunal som söker sanningen om vad som hände under krigen i Kroatien, Bosnien och Kosovo.
(AP nr 2 2002) Läs mer ...

Afghanistan behöver läka såren
Det finns slutligen ett hopp om en framtid i Afghanistan. Försiktigt går processen framåt. Men människor vet mycket väl att det inte räcker med rent vatten och mat. Det måste bli ett slut på våld och övergrepp. Rätten att leva sin vardag i säkerhet är viktigare än något annat. Nina Hjelmgren har just återvänt och ger här sin bild av dagens Afghanistan.
(AP nr 2 2002) Läs mer ...

Dragkamp i religionsfrihetens gränsland
Med terrordåden mot USA blev den religiösa extremismen världsberömd. Den finns inte bara inom islam, utan kränker mänskliga rättigheter i de flesta stora religionernas namn. Men man behöver inte gå till ytterligheterna för att hitta krockar mellan religion och mänskliga rättigheter. I religionsfrihetens gränsland pågår en ständig dragkamp om vad som ska accepteras i trons namn. Och den utspelas även i Sverige.
(AP nr 2 2002) Läs mer ...

Dödsstraff i religionens namn?
På många håll i världen kan man förbruka sin rätt till liv. Politiker, domstolar och lagstiftare tar på sig rollen att avgöra när en annan människa har gjort ett så stort övertramp att hon bör straffas med döden.
(AP nr 2 2002) Läs mer ...

Mord, misshandel, hot och rädsla: Amnesty Press rapporterar från ett Zimbabwe på väg mot diktatur
”Det här är krig på riktigt” dundrade president Robert Mugabe när regeringspartiet ZANU-PF:s höll valupptakt i Victoria Falls inför presidentvalet den 9-10 mars. Militär, paramilitär och så kallade krigsveteraner terroriserar befolkningen samtidigt som regeringen försöker lagstifta sig till en valseger. Zimbabwe försöker stänga ute utländska media men Amnesty Press kan i detta reportage berätta om människorättsaktivister och oppositionspolitiker som vägrar att låta sig tystas.
(AP nr 1 2002) Läs mer ...

”Rättssäkerhet i fara”: I kampen mot terrorismen riskeras individens frihet
Hemliga militärdomstolar, fängslande av utlännningar utan rättegång och fångar i burar på militärbasen Guantánamo: Det är några av USA:s metoder i kampen mot terrorismen. Åtgärderna har fått hård kritik från mänskliga rättighetsorganisationer som anser att individens rättigheter måste tillvaratas.
(AP nr 1 2002) Läs mer ...

Hårdare attityd mot asylsökande
Kort före jul förra året avvisades två egyptiska asylsökande av den svenska regeringen. De anses ha haft ledande positioner i organisationer som gjort sig skyldiga till terrordåd. Men bevisen hos SÄPO är hemliga.
(AP nr 1 2002) Läs mer ...

Hoten mot det öppna samhället
I ett enda våldsamt slag ändrades världspolitikens dagordning i september förra året. Genom självmordsattackerna i USA sattes kampen mot terrorismen före allt annat. Men det öppna samhället hotas inte bara av de grupper som använder terrorn som vapen. Hotet kommer också från de hårdare tag som samhället svarar med. Risken är att reaktionen drabbar just det som ska skyddas, nämligen öppenheten och respekten för de mänskliga fri- och rättigheterna.
(AP nr 1 2002) Läs mer ...

Västpapua får löften om ökat självstyre -men många drömmer om oberoende från Indonesien
Nyligen beslutade det indonesiska parlamentet om ökad autonomi för Västpapua. Frågan är om det räcker för de papuanska självständighetskämparna och människorättsaktivisterna. 40 år har gått sedan Västpapua annekterades och blev Irian Jaya men kraven på självständighet har ett stort stöd bland invånarna. Amnesty Press har besökt denna bortglömda del av den indonesiska arkipelagen.
(AP nr 6 2001) Läs mer ...

Afghanistan: Ingen framtid utan kvinnor
När talibanerna 1994 inledde sin offensiv lade de under sig område efter område i Afghanistan. I spåren av de militära framgångarna suddades kvinnorna ut och förvisades från det offentliga livet.
(AP nr 6 2001) Läs mer ...

Fem dollar per afghan
Efter den 11 september i år har Afghanistan hamnat i fokus för omvärldens intresse. Men den mänskliga katastrofen i landet är inget nytt fenomen. 23 år av krig, talibanernas styre och torkan har gjort att landets befolkning har blivit beroende av utländsk hjälp och bistånd för sin överlevnad.
(AP nr 6 2001) Läs mer ...

Nästan 30 år av MR-brott - Amnestys långvariga engagemang för Afghanistan
Brott mot mänskliga rättigheter i Afghanistan har sedan i början av 1970-talet påpekats och dokumenterats av Amnesty International. Under nästan 30 år har offren blivit allt fler liksom brottsrubriceringarna. Alla parter som är eller har varit inblandade i konflikterna är skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna.
(AP nr 6 2001) Läs mer ...

En ny nation föds - Ockupationen och terrorn är över för Östtimor
När José Lobato var blott en baby grundade hans far Nicolau Fretilin. Han blev rörelsens militäre och politiske ledare. Efter Indonesiens ockupation 1975 våldtogs och sköts hans hustru i en av många massakrer. Tre år senare fick armén korn på Nicolau Lombato där han gömde sig i bergen. Lille José slapp se sina föräldrar mördas - men inte gick timoresiska småbarn med farliga efternamn säkra för indonesiska soldater. Strax innan armén förde bort Isobel Lobato lyckades hon lämna över sin tvåårige son till systern; José fördes till Jakarta och växte upp i Indonesien med falsk identitet. Först häromåret kunde han återvända till Östtimor.
(AP nr 5 2001) Läs mer ...

Försoningen har börjat i Rwandas byar
Sju år har gått sedan folkmordet i Rwanda. Den rättsliga processen tar lång tid. Såren kommer ta lång tid att läka. Men det finns hopp. AP har besökt staden Rwamagana där kvinnorna har tagit ett första steg mot försoning.
(AP nr 4 2001) Läs mer ...

”Fler medlemmar än kommunistpartiet” Andlig rörelse skrämmer de styrande i Kina
De senaste åren har Falun Gong-rörelsen drabbats hårt av repression i Kina. Denna andliga rörelse påstår sig ha fler medlemmar än det styrande kommunistpartiet.
(AP nr 3 2001) Läs mer ...

Vart går Kina? Bättre ekonomi innebär inte ökad demokrati
En gammal man går omkring bland resterna av det som kanske en gång var hans bostad. Marken är täckt av sönderslagen betong och några husväggar står ensamma kvar. Stora delar av södra Pekings gamla kvarter ligger i ruiner. I takt med den snabba ekonomiska utvecklingen under de senaste tjugo årens reformpolitik har Kinas huvudstad förvandlats till en byggplats.
(AP nr 3 2001) Läs mer ...

Trafficking
Historien om trafficking börjar på landsbygden i Rumänien, Moldavien, Bulgarien eller Vitryssland. Arbetslösa eller dåligt betalda flickor frestas med löften om välbetalda jobb, kidnappas eller »lånas« från familjen för ett par hundra dollar.
(AP nr 2 2001) Läs mer ...

Vägen tillbaka till livet
Peter (som i verkligheten heter något annat) hör röster i sitt huvud. Röster som frågar honom varför han dödat. Han ser syner om dagen som påminner honom om tiden han var med rebellerna i norra Uganda, LRA (Herrens motståndsarmé). När han berättar sin historia för mig tittar han bort, över axeln eller ner i marken. Men orden kommer ändå nästan utan tvekan.
(AP nr 2 2001) Läs mer ...

Brännpunkt Jakarta
Efter över 30 år av militärstyre har Indonesien en civil regering och en bräcklig demokrati. Men i utkanterna av det väldiga öriket pågår väpnade konflikter och på julafton drabbades kyrkor i huvudstaden Jakarta av en rad bombattentat. – Om våldet mellan religiösa grupper flyttas till Jakarta vore det en katastrof, säger Munir, prisbelönad människorättsaktivist.
(AP nr 1 2001) Läs mer ...

Syrien– försiktig optimism sedan Bashar tog över makten
Förra året kom ett upprop undertecknat av 99 syriska intellektuella, där kraven på demokrati och frigivning av alla politiska fångar restes. Ingen av de 99 har gripits. Frigivna samvetsfångar har intervjuats i internationella medier och berättat om fängelseförhållandena utan att utsättas för repressalier från myndigheterna.
(AP nr 1 2001) Läs mer ...

”Ökat missnöje på Kuba ökar förtrycket”
Roberto stormar in på dollaraffären som om han vore trevåningsbyggets enda kund. Han rycker tag i första bästa person i uniform och frågar efter mjölk. »Var finns pulvermjölken?« »Jag ska köpa mjölk!« Innan vakten hunnit svara är Roberto redan på väg till vin- och spritdisken där han tränger sig in mellan de besvärade kunderna. »Var säljer ni pulvermjölk?«
(AP nr 1 2001) Läs mer ...

Kvinnlig könsstympning ”Vi visste ingen annan verklighet”
– Jag satte mig på stenen och fick dra upp knäna så att de kunde binda fast mina smalben mot mina lår för att jag inte skulle kunna sparka eller röra mig. Så stoppade de mina kläder i min mun så att jag inte skulle kunna skrika, inga bedövningsmedel användes på den tiden. Och så skar de. De ’sydde’ ihop såret med törnen. När de var färdiga fick jag lägga mig på rygg på marken med sammanbundna ben. På sju dagar fick jag inte röra mig och bara äta torr föda och dricka lite, lite mjölk.
(AP nr 6 2000) Läs mer ...

MR-bevakning: Rapporteringen tystnar när våldet ökar
Attacken är den värsta någonsin mot flyktingkommissariatet. FN fördömde genast den indonesiska regeringens oförmåga att skydda personalen, och drygt 300 av FNs hjälparbetare och lokalt anställda evakuerades från området. Även internationella hjälporganisationer som Oxfam och Care tvingades dra sig ur. Över 130 000 östtimorianska flyktingar i Västtimor lämnades samtidigt åt sitt öde. Återigen hade våldet tvingat bort omvärldens ögon och öron.
(AP nr 6 2000) Läs mer ...

Vem som helst kan var som helst bli offer för tortyr
I många länder slipper torterare straff för sina brott, straffrihet råder. Utredningar mot misstänkta torterare kör ofta fast på grund av passivitet, ineffektivitet eller att det finns medbrottslingar inom det organ som utför utredningen. Det skapar i sin tur ökad straffrihet som tillåter torterare att fortsätta och det undergräver ett lands hela rättsystem och rättssäkerhet.
(AP nr 5 2000) Läs mer ...

Vägen tillbaka till tryggheten
Det tog Sanam sex år att inse att hon behövde hjälp. Mardrömmarna hade blivit en normal del av hennes liv. Oron likaså. Var det inte hennes barn så var det hennes man, eller föräldrarna som var kvar i Iran. Saknaden av hemlandet hade bara blivit värre med åren och det var inte lätt att anpassa sig i det nya samhället.
(AP nr 5 2000) Läs mer ...

Självklart men svårt att förhindra krig
Det krävs dödande innan omvärlden vaknar - och då är det för sent. Det är konfliktförebyggandets dilemma. Kosovo är bara ett exempel. I tio år varnade Amnesty och andra för krigsrisken och förespråkade förgäves förebyggande åtgärder. Nästan ingenting hände.
(AP nr 4 2000) Läs mer ...

Motståndet mot dödsstraffet ökar i USA
NEW YORK. Dödsstraffet ifrågasätts allt mer i USA. Staten llinois har stoppat alla avrättningar på grund av brister i det juridiska systemet, allt fler amerikaner är emot dödsstraff och det amerikanska advokatsamfundet arbetar för ett nationellt moratorium, (tillfälligt stopp för avrättningar).
(AP nr 4 2000) Läs mer ...

”Var realistisk och önska det omöjliga”
Romerna är en av Europas mest utsatta minoriteter. Den dagliga situation av våld och förföljelse som många av Europas romer faller offer för skulle jag vilja kalla en av 1900-talets största människorättsskandaler.
(AP nr 3 2000) Läs mer ...

Mänskliga rättigheter som affärsidé
Nästan hälften av de största svenska företagen har formulerat några slags riktlinjer om respekt för mänskliga rättigheter. Men inget företag har idag en oberoende kontroll av att de verkligen följs. Ett företag – ICA Handlarna – rekommenderar emellertid sina leverantörer att använda utomstående revisorer. Det visar en rundringning till de 20 största svenska företagen som Amnesty Press gjort.
(AP nr 3 2000) Läs mer ...

Drömmen om försoning bleknar långsamt
JOHANNESBURG: Rotfyllningen är synnerligen besvärlig. Bedövningen vill inte ta och tandläkaren drar efter andan i en djup suck. Han tar frånvarande av sig munskyddet och sluter ögonen för en stund. Innan jag kom infarandes med tandvärk blev han tvungen att dra ut en framtand på en fem-åring. Inte att undra på att han känner sig uppgiven.
(AP nr 3 2000) Läs mer ...

EUs flyktingpolitik: Fästning Europa?
En sen natt i juni 1997 blev 15 europeiska regeringschefer eniga om att EU skall ha en gemensam flyktingpolitik, i varje fall på sikt. Flyktingfrågor var visserligen inte huvudpunkten på toppmötet i Amsterdam. Det egentliga syftet var att enas om ett nytt fördrag för att kunna uppta nya medlemsländer i Öst- och Centraleuropa.
(AP nr 3 2000) Läs mer ...

Hanna Roberts, ny ordförande
– Det är en tacksam uppgift att få vara med och leda arbetet kring den nya svenska handlingsplanen, att diskutera den internationella mandatutvecklingen och vår organisations demokratiska processer.
(AP nr 3 2000) Läs mer ...