Blodig vardag i södra Thailand
I sydligaste Thailand är våldet vardag. I den blodiga konflikten som pågått i snart tio år balanserar invånarna i tysthet mellan staten och rebeller. Den som väljer sida riskerar sitt liv.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

»Ett fängelse utan väggar« - Amnesty Press i byn som kämpar mot kärnkraftsverket i Tamil Nadu
I byn Idinthakarai är invånarna oroliga för det kärnkraftsverk som ska tas i bruk i Kudankulam. Under protesterna har över 1 000 personer gripits och en del av dem hotas av åtal för ”uppror”. Amnesty Press har träffat protestledaren S.P. Udayakumar som inte kan lämna Idinthakarai.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

Västpapuas unga flyktingar väljer ny väg
I årtionden har den västpapuanska befrielsekampen förts från den djupa regnskogen längs gränsen mellan Indonesien och Papua Nya Guinea. Spjut och pilbågar har dock inte förmått skaka regionens stormakt och konflikten har förblivit en av världens mest bortglömda.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

På kurs mot könsstympning
En majoritet av Egyptens kvinnor är könsstympade. Trots att traditionen förbjöds 2007 har inte mycket ändrats och på våren 2012 började parlamentsledamöter diskutera en upprivning av lagen. I staden Minya är organisationen Better Life oroad.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

Slaget om Mali är långt ifrån över
I Mali har franska och maliska styrkor gått till offensiv och drivit bort islamisterna från norra delen av landet. Många människor är lättade men det finns fruktan för att slaget om Mali inte är över.
(AP nr 1 2013) Läs mer ...

Uganda i väntan på homosexlagen
Hösten 2009 lämnade parlamentsledamoten David Bahati in förslag om en ny anti-homosexlag till Ugandas parlament. Lagförslaget, som i vissa fall förespråkade dödsstraff, väckte en storm av protester men har aldrig behandlats. Nu har dock talmannen Rebecca Kadaga lovat att förslaget ska beslutas som en julklapp till det ugandiska folket. Amnesty Press har samlat röster om lagförslaget.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

Arakan – Burmas nya krishärd
I somras blossade konflikten mellan buddhister och en statslös muslimsk folkgrupp upp i västra Burma. Nu bor 110 000 muslimska Rohingyas i läger efter att deras byar har bränts. En del av attackerna skedde med hjälp av statliga säkerhetsstyrkor och lokala myndigheter, enligt Human Rights Watch.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

Dömd för brott – farväl till rättigheter
Brottsdömda i USA riskerar att för alltid stämplas som andra klassens medborgare. Rösträtten är den första av de rättigheter de mister.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

USA:s papperslösa kommer ut ur garderoben
USA:s omkring 11,5 miljoner papperslösa lever under ständigt hot om utvisning och flera delstater har infört hårda lagar för att köra ut dem. Samtidigt växer en motrörelse fram: papperslösa övervinner rädslan för att bli utvisade och väljer att komma ut offentligt med att de saknar uppehållstillstånd.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

Fönstret till Europa ska stängas
I den ekonomiska krisens Grekland jagas immigranter av polis och fascister. Amnesty kritiserar hur mänskliga rättigheter sätts åt sidan medan många greker vill stoppa alla immigranter från att komma in i landet.
(AP nr 5 2012) Läs mer ...

Vietnams bloggare lever farligt
Påkörd av polisen, övervakad dag och natt och förhörd utan att få mat eller dryck. Vietnam är bland världens värsta fiender till frihet på internet och regeringen står ner hårt på bloggare som går emot den officiella bilden av landet. Möt två unga kvinnor som bloggar och därför har hamnat i polisens blickfång.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

Kvinnorna Japan vill glömma
Trots att det gått 20 år sedan Japans militära sexslavsystem lyftes fram i ljuset kämpar de som utsattes ännu för officiellt erkännande och ersättning. Tiden är på väg att rinna ut för en fråga som befinner sig mitt i den diplomatiska hetluften trots att andra världskriget tog slut 1945.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

Skolan där Amnesty är vardag
Bäckängsgymnasiet i Borås har tagit in Amnestys skolmaterial i undervisningen. – Amnestys arbete passar väl in i skolans värdegrund, säger Lisa Tjärner, samhällskunskapslärare.
(AP nr 4 1012) Läs mer ...

Mali: Här tränar ungdomar för krig
Ständiga attacker mot civila och en passiv armé har fått tusentals unga män och kvinnor i södra Mali att vilja ta till vapen. Fienden är de islamistiska grupper som med våld ockuperat deras hemtrakter. Nu tränas ungdomarna för det krig som många tror kommer efter årsskiftet.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

»Vi ger inte upp« - det blir Pride i Belgrad 2013
Liksom förra året förbjöd myndigheterna i år den Prideparad som skulle ha hållits i Belgrad. Arrangörerna pekar dock på att de serbiska hbt-aktivister i år fyllde en Pridevecka med andra aktiviteter. Amnesty Press har träffat Boban Stojanovic från Queeria.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

Fortsatt maktkamp i Maldiverna
I Maldiverna fortsätter den politiska krisen sedan president Mohamed Nasheed i februari avgick. Amnesty Press berättar om bakgrunden till krisen i ett land som annars är mest känt som turistmål.
(AP nr 4 2012) Läs mer ...

Peru: Tvångssteriliserade kämpar för upprättelse
I Peru blev kriget mot fattigdomen ett krig mot de fattiga. I ett försök att hålla nere födelsetalen steriliserades hundratusentals kvinnor, främst från ursprungsfolken. Idag lever människor med sviterna av denna politik – och kämpar för upprättelse.
(AP nr 3 2012) Läs mer ...

Fängslad för sin kamp mot slaveriet
I Mauretanien äger människor fortfarande slavar. Birame ould Abeidi har kämpat mot slaveriet i hela sitt vuxna liv. Efter att ha bränt böcker i april som en protest mot slaveriet har han suttit fängslad i över fyra månader, anklagad för brott mot nationens säkerhet.
(AP nr 3 2012) Läs mer ...

Abortförbudets Nicaragua
Hösten 2006 infördes totalförbud i Nicaragua mot abort. Flickor och kvinnor som blivit gravida efter våldtäkt eller incest har inget annat val än att fullfölja graviditeten.Både kvinnorna själva och sjukvårdspersonal som utför en abort riskerar hårda fängelsestraff.
(AP nr 3 2012) Läs mer ...

Tvångsvräkta till total isolering
Snart har alla de drygt 1 000 romerna under bron i centrala Belgrad flyttats därifrån. Från kartonghus, skräp och råttor till vita plåtcon-tainrar, toaletter och rinnande vatten. Från ett liv mitt i stan till total isolering mitt i ingenstans. Från en existens utanför systemet till id-handlingar och soppkök. De boende i Jabucki rit är ense: det var 100 gånger bättre under bron.
(AP nr 3 2012) Läs mer ...

Här lär sig minsta barn skilja på folk och folk - Amnesty Press reser till Šarišské Michaľany
I december 2011 dömdes grundskolan i slovakiska Šarišské Michal’any för etnisk diskriminering. Sluta dela upp eleverna i romer och icke-romer, löd domen från distriktsdomstolen i Prešov. Amnesty Press reste till skolan för att se vad som hänt efter domen.
(nr 3 2012) Läs mer ...

Barbröstad kamp för kvinnors rätt - nu laddar Femen för EM i Ukraina
De tyckte inte att vanliga demonstrationer gav tillräcklig uppmärksamhet. Kvinnorna i den ukrainska kvinnorättsorganisationen Femen bestämde sig för att kasta kläderna och protestera mot sexism – med sexism.
(AP nr 2 2012) Läs mer ...

Hopp och misstro i det nya Burma
Burma går mot demokrati, i alla fall på pappret. Nu växer hoppet om att militären efter 50 år är beredd att lämna ifrån sig makten. Amnesty Press har träffat några av de politiska fångarna som nu är fria.
(AP nr 2 2012) Läs mer ...

Staden där alla straffades efter kriget
Amnesty Press har besökt staden Tawergha i Libyen och träffat människor som fördrevs därifrån.
(AP nr 2 2012) Läs mer ...

Madagaskar efter statskuppen
Ett uppror 2009 utvecklades till en statskupp och den sittande presidenten flydde från landet. Journalister i Madagaskar arbetar under hot i ett land där framtiden är oviss.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

Nagaland väntar på freden
Nagafolket skiljer sig från andra indier och ville aldrig tillhöra landet. I år fyller Indien sextiofem år och har bytt taktik för att underminera Nagalands frihetskamp.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

De glömda offren för sexuellt våld
Det är en sanning få vill ta del av. Det handlar om överlevare som får bära sin hemlighet i ensamhet i ett samhälle som vägrar förstå att det är sant. Bland biståndsorganisationer är det få som vill prata om problemets existens. Det handlar om män som utsatts för sexuellt våld.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

De glömda folken i Bangladesh
Trots ett fredsavtal är det långt kvar till ett normalt liv i Chittagong Hill Tracts, bergsområdet i södra Bangladesh. Urbefolkningen utsätts för en hårdhänt politik från staten.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

Kriget mot Mexikos journalister
För journalister i Mexiko som rapporterar om knarksmuggling eller polisväsendet innebär det dagliga arbetet risk för livet. Att fråga för mycket eller att ställa frågor till fel person kan i värsta fall inne­bära döden. Journalister tystnar eller väljer att fly.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

Syrien på randen till inbördeskrig
I mars är det ett år sedan de första protesterna mot Bashar al-Assads regim hölls i Daraa. Regimen sitter kvar vid makten utmanad av en splittrad opposition och en växande väpnad rebellrörelse. Aron Lund analyserar den osäkra framtiden för Syrien.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

MR-skolan: Amnesty och den arabiska våren
I Nordafrika och Mellanöstern fortsätter protesterna mot auktoritära regimer. Den 10 mars arrangerar Amnesty en aktionsdag i Sverige. Katarina Bergehed, kampanjansvarig, svarar här på frågor om Amnestys syn på utvecklingen.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

»Nu har censur införts«
Kränkningar av press- och yttrandefriheten blir allt vanligare i Sydsudan. En del ser det som de första stegen mot en diktatur.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

De överlevde massakern i Wara
I den nya staten Sydsudan skärps konflikterna och 350 000 personer är internflyktingar. Amnesty Press har besökt regionen Jonglei.
(AP nr 1 2012) Läs mer ...

När fångarna kom hem
Fångutväxlingen mellan Hamas och Israel i oktober ledde inte bara till att en israelisk soldat och 477 palestinska fångar frigavs, utan också till att Hamas stärkte sin position gentemot Fatah. Den andra fasen i fångutväxlingen då ytterligare 550 palestinier ska friges väntas ske i december.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

Nu öppnas massgravarna i Kashmir
Flera tusen människor har hittats i namnlösa gravar och massgravar i indiska Kashmir. Polisen påstår att de var utländska gerillakrigare, men många har identifierats som civila lokalbor. Nu är misstanken att kropparna är några av de tusentals kashmirier som försvunnit de senaste två decennierna.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

MR-skolan: Vad händer efter Goldstonerapporten?
I september 2009 lade Goldstonekommissionen fram sin rapport om Gazakriget. Drygt två år har gått och Amnesty Press frågade Lennart Aspegren om den uppföljning som har gjorts, den så kallade Davis/Aspegren-rapporten.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

Egypten: »En stulen revolution«
I Egypten har inga reformer genomförts efter revolutionen. Armén håller sig envist kvar vid makten. Många hävdar att revolutionen har blivit stulen.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

Egypten: Religiösa motsättningar ökar
Den egyptiska revolutionen har följts av religiösa spänningar där våldsamheterna den 9 oktober sågs som ett illavarslande tecken. Samtidigt ser Egyptens religiösa minoriteter stora chanser till ökad religionsfrihet.
(AP nr 5 2011) Läs mer ...

Östtimor – Asiens fattigaste land
Nästa år hålls president- och parlamentsval i Östtimor och FN ska lämna landet som i maj 2012 firar tio år av självständighet. Nu råder fred i landet men många är besvikna över fortsatt fattigdom.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

MR-skolan: Kriget i Libyen är över
I Libyen har landets ledare, Muammar Khadaffi, dödats.Det nationella övergångsrådet har proklamerat landets befrielse.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

Första stegen mot rättvisa i Guatemala
Femton år efter att det 36 år långa inbördeskriget tog slut i Guatemala har de första rättsliga processerna inletts.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

Jemens en miljon krig
Vecka efter vecka fortsätter protesterna i Jemens huvudstad Sanaa mot president Ali Abdullah Salehs regim. Det är dock inte den enda konflikten i landet. Regimen och USA bekämpar islamister och al-Qaida. I södra Jemen finns en separatiströrelse och vid gränsen mot Saudiarabien pågick ett inbördeskrig år 2004–10. Tanya Holm ger här en bakgrund till dagens Jemen.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

»Grattis till oss alla«
Tawakul Karman ser Nobels fredspris som ett internationellt erkännande av den proteströrelse som sedan januari kräver demokratiska förändringar i Jemen. Amnesty Press träffade fredspristagaren i hennes tält i demonstrationernas Sanaa.
(AP nr 4 2011) Läs mer ...

Efter Mubarak – ska militären införa demokrati?
Efter nästan 30 år vid makten tog det bara 18 dagar av fredlig massdemonstrationer för att tvinga Egyptens diktator Hosni Mubarak bort från makten. Nu styr militären landet och utlovar demokrati. Går det att lita på deras löften?
(AP nr 1 2011) Läs mer ...

Ofrihet kan inte vara för evigt
Trycket måste komma från folket om det ska bli verkliga förändringar i Kina. Det säger Liu Xiaobo, årets mottagare av Nobels fredspris. 2008 greps han och den 11 februari i år fastställde en appellationsdomstol domen mot Liu Xiaobo på elva års fängelse för »omstörtande verksamhet«.
(AP nr 5 2010) Läs mer ...

Kashmir åter en krutdurk
Efter en period av avspänning ökar nu åter oron i Kashmir. Amnesty Press har besökt området som efter Brittiska Indiens delning 1947 har varit en ständig oroshärd.
(AP nr 5 2008) Läs mer ...

Mutabar Tadzhibaeva vägrar ge upp kampen
Den 2 juni frigavs Mutabar Tadzhibaeva överraskande efter nästan tre år i fängelse. Hon dömdes för en rad brott sedan hon 2005 hade kritiserat myndigheternas agerande i Andijan där omkring 600 personer dödades av säkerhetsstyrkorna. Den oberoende nyhetsbyrån Ferghana.Ru träffade henne i hemstaden Margilan.
(AP nr 3 2008) Läs mer ...

20 års kamp mot tvångsvräkning
Från Göteborg fortsätter Vincent de Paul Fotso kämpa för ersättning för det som hände i Kamerun 1987 då hans familj förlorade sitt hem och alla sina ägodelar.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Migrationsverket avvisar till Eritrea trots kritiken
Flera rapporter vittnar om godtyckliga gripanden och tortyr av återvändande till Eritrea. I februari vägrade de eritreanska myndigheterna att släppa in den 23-årige man som skickats dit från Sverige. Migrationsverket tillbakavisar dock kritiken och vidhåller att man kan avvisa människor till Eritrea. – Det är för mig obegripligt att de kan göra så här, säger Madelaine Seidlitz på Amnesty.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Ökad spänning i Xinjiang
Medan rapporter om upprepade oroligheter i Tibet får rubriker världen över så ges ytterst lite uppmärksamhet åt den bortglömda provinsen Xinjiang. Regeringen i Peking rättfärdigar hårdare lagar och förordningar med att det är en nödvändig del i »kriget mot terrorn«. Politiken fram kallar dock mer segregation, frustration och ilska.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Facket och storföretagen hand i hand
I dagens Kina går det numera att öppet debattera miljöfrågor, jämställdhet och ibland till och med korruption. Att föreslå fackliga friheter är dock lika omöjligt som att kräva ett självständigt Tibet. Och det kinesiska facket med sina 169 miljoner medlemmar är underställt kommunistpartiet.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Dagarna då Zimbabwe höll andan
Den 29 mars hölls val i Zimbabwe. Missnöjet med Robert Mugabe, som styrt sedan 1980, var stort och dagarna efter valet hoppades många zimbabwier på förändring. Amnesty Press var på plats i Harare.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Regnskogen förvandlas till betesmark
Den vita oxen har blivit det vanligaste inslaget i djurlivet i Amazonas. I den brasilianska delstaten Pará är kampen om jorden hård. Förra året mördades 16 personer vid markkonflikter.
(AP nr 2 2008) Läs mer ...

Fången som Tyskland ville glömma
I nästan fem år satt Murat Kurnaz i amerikansk fångenskap. Han greps i Pakistan när han var 19 år gammal. Hans bok Fem år av mitt liv har sålts i 25 000 exemplar i Tyskland och ges ut i elva länder. – Nu är jag 25 år och vill gärna gifta mig om jag hittar rätt kvinna, säger han.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Ny FN-konvention för de fattigaste
De flesta barn går inte i skolan och en stor del av de vuxna får aldrig chansen att leva ett självständigt liv. Så ser livsvillkoren ut för de fem hundra miljoner människor med funktionsnedsättning som bor i den fattiga delen av världen. Nepal är ett av de fattigaste länderna. I januari underteckande landet FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Kvinnomord med straffrihet
Bakom en anonym vit dörr på en vanlig gata i Guatemala City döljer sig en av Guatemalas modigaste kvinnor. Med konstant risk för att förlora sitt liv kämpar hon vidare mot straffrihetens månghövdade monster. Hennes namn är Norma Cruz och hon är en överlevare.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Desertörer vädjar om asyl
Chris Capps tog värvning i amerikanska armén för att komma hemifrån och tjäna pengar. I Irak växte hans motvilja mot kriget och till sist valde han att desertera. Nu vädjar han till länder som Sverige – som protesterat mot Irakkriget – att något land ska ge asyl åt de amerikanska soldater som följer sitt samvete.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Europas bortglömda flyktingar
Nästan tio år har gått sedan det blev ett slut på krigen på Balkan. I Serbien är dock fortfarande många människor internflyktingar. Ett antal av Kosovos romer har idag i en svår tillvaro i Serbien utan möjlighet att kunna återvända till sina hem.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

När Kenya exploderade i våld
Politiker betalar arbetslösa ungdomar för att starta upplopp. Det säger Wilson Maina, en av de många kenyaner som drabbats av det våld som skakat Kenya efter valet i december.
(AP nr 1 2008) Läs mer ...

Tvångsarbete i Burmas armé
Barn ända ner till 13 års ålder tvingas in i armén i Burma. Trots löften om ett slut på tvångsarbete fortsätter militär-regimen att tvångsrekrytera soldater och arbetare.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

16 år av ensamhet
Den 18 augusti utbröt omfattande demonstrationer i Burma i protest mot bränsleprishöjningar. Protesterna leddes av Min Ko Naing som efter studentupproret 1988 satt nästan 16 år i fängelse. Här berättar han om hur han överlevde ensamheten med humor, buddhismen och tron på att generalerna en dag ska tvingas avgå. Min Ko Naing fängslades igen när militären i slutet av september brutalt stoppade demonstrationerna.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Hem till byn Amio
I norra Uganda råder vapenvila och i södra Sudan pågår förhandlingar mellan LRA och Ugandas regering. Efter nästan 20 år av krig vågar människor nu hoppas på fred. Amnesty Press har besökt byn Amio.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Jemen i skuggan av kriget mot terrorismen
Den positiva utvecklingen i Jemen när det gäller mänskliga rättigheter har avstannat och regeringens samarbete med USA i kriget mot terrorismen gör att övergreppen har ökat. – Människorättsaktivister får vänja sig vid trakasserier och misshandel från säkerhetspolisen, säger Khaled Al Ansi från MR-organisationen HOOD.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Hopp om framtid trots nya hot
2007 års Per Anger-pris delades ut den 20 november under MR-dagarna. Årets pristagare var Organización Feminina Popular (OFP) och dess ordförande Yolanda Becerra var på plats för att ta emot priset.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

"Kvinnor möter dubbelt våld"
Inhemskt våld, bristande rättssystem och kränkningar av kvinnors rättigheter är bara några av problemen i Afghanistan. Horia Mosadiq har arbetat med människorättsfrågor i flera år, speciellt med inriktning på kvinnors rättigheter. – Problemet i Afghanistan är att vi antar fina lagar men de implementeras inte, säger hon.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Bloggare lever farligt i Egypten
Den 7 november 2006 greps den egyptiske bloggaren Karim Amer. Han dömdes sedan till fyra års fängelse för åsikterna på sin personliga blogg. – De ville tysta honom precis som de vill tysta alla andra som talar illa om Egypten. Det är deras sätt att döda det fria ordet, säger Karims vän Dalia Ziada.
(AP nr 5 2007) Läs mer ...

Den långa vägen till upprättelse
Det har gått fyra år sedan den peruanska sanningskommissionen lämnade sin rapport om övergreppen som gerilla, militär och polis gjorde sig skyldiga till mellan 1980 och 2000. Flera hundra människorättsbrott väntar fortfarande på rättegång och det är oklart om reformerna som kommissionen föreslagit kommer att genomföras.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Amnesty kräver vapenembargo
Demonstrationer, krav till FN:s säkerhetsråd, blixtaktioner och försök att få reda på vilka som har fänglats i Burma. Amnesty har de senaste veckorna varit mycket aktivt på olika plan.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Burma får inte bli bortglömt igen
Efter nästan 20 års tystnad kom Burma i september i världsopinionens fokus. Nu måste trycket hållas uppe, anser Bo Lindblom, Burmasamordnare i svenska Amnesty.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Efter 30 år – nu ska Röda khmererna inför rätta
Tvångsförflyttningar, massmord och tortyr präglade skräckväldet i Kambodja under Röda khmererna. Nu, 30 år senare, ska de ansvariga ställas inför rätta.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Papperslösa flyktingar utan rättigheter
Tusentals palestinier i Libanon har ogiltiga eller inga personliga dokument vilket berövar dem grundläggande mänskliga rättigheter.
(AP nr 4 2007) Läs mer ...

Motståndet lever i det ockuperade Västsahara
I november 1975 invaderade Marocko Västsahara. Ockupationen fortsätter trots att FN försökt organisera en folkomröstning sedan 1991.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

Kampen för ett bättre liv i slummen
»Huvudlös kropp funnen« och »Massaker i slummen« skriker rubrikerna i de kenyanska dagstidningarna. Under några veckor i juni genomförde en grupp, som kallar sig Mungiki, en rad brutala avrättningar i östra Nairobi. Polis och militär svarade med urskillningslöst våld; massarresteringar och dödsskjutningar. I båda fallen drabbade våldet invånare i Nairobis slumområden.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

Oaxaca – konfrontationen fortsätter
Tortyr, olagliga frihetsberövanden och tårgasattacker... Polisen i den sydmexikanska delstaten Oaxaca anklagas för grova brott mot mänskliga rättigheter. Läget är spänt, den komplicerade politiska konflikten från förra året långt ifrån löst – och att en stor del av turisterna håller sig borta drabbar de flesta i den fattiga regionen.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

De drömmer om att få återvända hem
Sedan våldet i Darfur spillt över gränsen till Tchad lever i dag flyktingar från båda länderna sida vid sida i stora läger i östra Tchad. De drömmer om att återvända hem, men ingen vågar sia om när det kan bli av.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

Ana Luisa Escobar räddades av Edelstam
När Ana Luisa Escobars man fängslades i Uruguay 1972 för sina politiska aktiviteter, flydde Ana Luisa till Chile för att skydda sig själv och barnet hon bar.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

Harald Edelstam – diplomaten som räddade liv
– Harald Edelstam var en hjälte, och vi är rädda för ordet hjälte i Sverige. Det säger regissören Ulf Hultberg, som gjort filmen Svarta Nejlikan om diplomaten Harald Edelstams gärning under kuppen i Chile 1973.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

Svarta nejlikan – historien om en modig diplomat
Den 14 september är det premiär på filmen Svarta nejlikan, historien om den svenske diplomaten Harald Edelstam, Sveriges ambassadör i Chile 1973. Harald Edelstam drog sig inte för drastiska metoder när det handlade om att rädda människor undan förföljelse. Smeknamnet Svarta nejlikan fick han i Oslo under den tyska ockupationen.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

»Vid sidan av Harald Edelstam kände jag mig trygg«
Den chilenska författaren Isabel Allende mötte Harald Edelstam i Chile veckorna efter militärkuppen 1973. Han liknade en perfekt diplomat – elegant och med gammaldags manér. Men han uppförde sig som en filmhjälte och han var modig, säger Isabel Allende i en exklusiv intervju med Amnesty. Hon bor numera i Kalifornien, men besöker sin släkt i Chile flera gånger varje år.
(AP nr 3 2007) Läs mer ...

Ett steg tillbaka i abortfrågan
Inför årsmötet i Linköping hade styrelsen presenterat ett förslag att dra tillbaka den abortresolution som man planerat lägga fram till det internationella rådsmötet, ICM, i augusti 2007. På årsmötet fanns en viss besvikelse över att svenska Amnesty nu backar.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Kampen för att stoppa könsstympning
Omkring 130 miljoner kvinnor beräknas ha blivit utsatta för kvinnlig könsstympning. I Sierra Leone könsstympas allt yngre flickor.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Hon ska få fart på MR-arbetet i Sverige
Sveriges regering har inrättat en ny myndighet under namnet MR-delegationen (delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige).
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Generalstrejken som gav Guinea nytt hopp
Lansana Kouyaté – Guineas nye premiärminister – är landets hopp om en bättre framtid. Den stora utmaningen för Kouyaté blir att utreda vad som egentligen hände under generalstrejken i vintras, när minst 129 personer dödades och 1 700 skadades. Anette Gärdeklint var på plats i Guinea när landet stod på randen till inbördeskrig.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Journalistisk vardag i Minsk
Hon är bara 23 år men har redan blivit beskjuten, hotad och avlyssnad i sitt jobb.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

Nu ska krigsherrarna få amnesti
Afghanistans krigsherrar ger sig själva amnesti. Det är innebörden i ett nytt lagförslag som är på väg att träda i kraft.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

När Rukio Hafow Ghedi fick sitt sjätte barn
Så fort 23-åriga Rukio Hafow Ghedi började blöda insåg hon att hon behövde läkarhjälp.
(AP nr 2 2007) Läs mer ...

En dag på Migrationsdomstolen
När den nya utlänningslagen infördes förra året inrättades Migrationsdomstolar. Amnesty Press besökte en förhandling i Stockholm.
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

Amnesty går inte vidare med sexköpsfrågan
Svenska Amnestys styrelse går inte vidare med frågan om Amnesty ska arbeta för en kriminalisering av sexköp. Det beslutade styrelsen på sitt möte den 27–28 januari
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

Främlingsfientligheten växer i Ryssland
En vårmorgon för snart fem år sedan steg Fatima Alexandrovitj på en lokalbuss i Pskov. Hon var gravid i tredje månaden och skulle till mödravårdscentralen med sin svägerska. I trängseln på bussen anklagades hon plötsligt av en kvinna för att ha stulit en plånbok. Kvinnan visade sig vara civilklädd polis. Plånboken hittades senare på bussgolvet. Då hade Fatima redan arresterats och förts till polisstationen. Där tog hennes tjugotvååriga liv slut. Polisen påstår att hon kastade sig ut genom ett fönster på fjärde våningen för att fly undan förhör. Fatimas anhöriga och människorättsorganisationen Memorial hävdar att hon blev ihjälslagen. Fatima var rom. Ärendet behandlas nu i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

Hårda bud i Addis Abeba
I skuggan av inbördeskrigen i grannländerna Somalia och Sudan konsoliderar den etiopiska regeringen sin makt – med mord, skenrättegångar och censur. Trots det fortsätter biståndet att rulla in, inte minst från USA som ser landet som en allierad i sitt globala krig mot terror.
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

En osynlig tragedi
Våldet i Irak efter den USA-ledda invasionen har lett till den största flyktingströmmen i Mellanöstern sedan 1948. Tolv procent av landets befolkning, nästan fyra miljoner, är idag på flykt och FN varnar för att ytterligare en miljon kommer att fly från sina hem under 2007. Nästan en miljon irakier har sökt sig till Jordanien.
(AP nr 1 2007) Läs mer ...

Vad har en same, en dalit och en masaj gemensamt?
Tre kontinenter, tre olika erfarenheter, men också liknande problem. David Palopää, Rebecca Kurubai och Chandran Paul Martin träffades i Vilhemina.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

Bolivia – ett år med Evo Morales
Det är bara några decennier sedan Bolivias ursprungsfolk inte ens ägde rätt att gå på torget utanför presidentpalatset där Evo Morales från aymarafolket numera är president. Efter ett år vid makten har presidenten genomfört stora förändringar till förmån för landets ursprungsfolk.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

I Zimbabwe härskar tystnaden
Zimbabwes president Robert Mugabe håller landet i ett starkt grepp. Rädslan gör att få vågar protestera i ett land där hundratusentals blev hemlösa när städerna rensades upp och polisen misshandlar och torterar fackets ledare.
(AP nr 4 2006) Läs mer ...

I Darfur är allt som vanligt, fast värre
FN-helikopterns turbiner tjuter, rotorbladet vispar upp ett guldfärgat sandmoln och den ryskbyggda maskinen lyfter med ett ryck. Efter bara några minuter i luften kan man från de runda gluggarna se spåren av den etniska rensningen som har lett till hundratusentals dödsoffer och som drivit minst två miljoner människor från deras hem här i Darfur i västra Sudan. Av de öde, nedbrända byarna därnere återstår bara några lerväggar som klarat sig undan lågorna.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...

Colombia och paramilitären: Fortsatt hård kritik mot demobiliseringen
Efter att Colombias president Álvaro Uribe Vélez i maj blev omvald har han fått fyra år till på sig att arbeta vidare med demobiliseringen av paramilitärerna. Våldsnivåerna har gått ner avsevärt, men på landsbygden är kritiken hård mot att paramilitären nu legaliseras.
(Ap nr 3 2006) Läs mer ...

Tystade författare får en röst
Edinburgh International Book Festival gästas varje år av aktuella författare från hela världen. Men det finns författare som inte kan komma till Skottland; författare som inte blir publicerade, som fängslas, sätts i husarrest eller torteras för att det de skriver inte tolereras.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...

Kvinnor i vitt – de utmanar regimen på Kuba
Varje söndag samlas en grupp kvinnor i Havanna för att kräva frihet för sina fängslade män. Det är uppenbart att regimen känner sig hotad av »Kvinnor i vitt«. Maria Pettersson blev intagen för polisförhör sedan hon intervjuat några av kvinnorna. Om hon någonsin träffade gruppen igen skulle hon kastas ut ur Kuba.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...

Malta – hit vill ingen flykting komma
Han lämnade oroligheterna i hemregionen Darfur i Sudan med en dröm om Europa. I Libyen betalade 23-årige Omar Alfaro en smugglare för en tre dagars riskabel båttur över Medelhavet. – Vi ville absolut inte till Malta! Här låses man in i slutet förvar i upp till 18 månader, men kustbevakningen hittade oss och vi blev tvungna att stanna här, säger han.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...

Libanon efter kriget
Delar av södra Libanon och förorter i huvudstaden Beirut är idag ruinlandskap. Odetonerade delar av klusterbomber fortsätter döda och skada människor. Men vapenvila råder.
(AP nr 3 2006) Läs mer ...