Boken finns nu även i pocket.

Som amnesty-
medlem har du möjlighet att köpa boken genom förlaget för bara 200 kronor!

Skriv, faxa eller maila Leopard förlag och tala om att du är amnestymedlem.

Leopard förlag
St. Paulsgatan 11
118 46 Stockholm

Fax: 08 - 462 99 44

Mail: info@leopardforlag.seNy bok om dödsstraffet i USA

Författaren Lars-Åke Augustsson har träffat och brevväxlat med tre fångar som sitter i dödscell, death row i Texas: Mike Davis, T-Rock och Anthony Graves. Med utgångspunkt i deras berättelser har boken Nära döden vuxit fram. I boken får man träffa offrens anhöriga, familjerna till dödsdömda, bödlar och åklagare. Boken tecknar ett USA där våld bekämpas med våld och där rasismen finns inbyggd i systemet.

Amnesty Press har träffat Lars-Åke Augustsson för en intervju.

Hur kom det sig att du började skriva en bok om fångar på death row i USA?

Jag lärde känna de här killarna 1999 när jag och min son, som brevväxlade med Mike, reste till USA. Vi träffade Anthony, T-Rock och Mike. Jag började brevväxla med dem och efter ett par år så vaknade tanken på att skriva om dem.

Men boken handlar inte bara om de dödsdömda utan även om offren. De flesta som sitter på death row har begått fruktansvärda handlingar.
Jag ville se under vilka omständigheter som det blir så mycket våld i ett samhälle.

Hur kan det komma sig att just USA har dödsstraffet kvar, medan resten av västvärlden har avskaffat det?

Jag tror att slaveriet har en stor del att göra med det. Rasism och de ekonomiska klasskillnaderna.

Man avskaffade slaveriet, men det var ju inte förrän på 60-talet som man i lagstiftningen införde lika rättigheter för alla medborgare. Och alla som har rest till USA vet ju att det är inte så nu heller. Det är ju ingen slump att i Texas är 10 procent svarta, men på death row i Texas är 40 procent svarta.

Tror du att USA kommer att avskaffa dödstraffet någon gång?

På sikt, ja. Cirka 70 procent är för dödsstraff i USA. Men 40 - 50 procent av opinionen anser också att dödsstraffet inte utdöms rättvist. Och jag tror att hoppet för att dödsstraffet ska avskaffas kanske inte är att en majoritet av amerikanerna blir dödsstraffmotståndare, utan att en majoritet av dem säger "vi kan ogilla eller gilla dödsstraffet, men låt oss inse att det inte fungerar rättvist, vi får sluta med det".

Varför sätter inte Europa mer press på USA att avskaffa dödsstraffet?

De flesta tänker inte på dödsstraffet, varken i USA eller Europa. Frågar man mannen på gatan "är du för eller emot dödsstraff?" har många inte tänkt på det över huvud taget. Man inser inte att så länge världens största och starkaste stat och demokrati avrättar folk, så angår det oss.

Jag hävdar att dödsstraffet är en hörnsten. Genom dödsstraffet har man etablerat en tröskel som är så låg att vad som helst kan komma över den. Det är ingen slump att den som ska starta ett krig mot Irak är samma person som har avrättat flest människor under sin guvernörstid.


Lars-Åke Augustsson

Boken ger en oroväckande bild av det amerikanska rättsystemet som väldigt urholkat. Det finns nästan inget juridiskt stöd alls för dem ur de lägre samhällsskikten som inte har råd med advokat.

Nej. Det är just det här att ekonomin betyder så mycket. På papperet ser det väldigt bra ut. I praktiken så fungerar det inte, 95 procent av de som är dödsdömda i USA har inte haft råd till en egen advokat, utan de har fått ta offentliga försvarare. Och en offentlig advokat i USA, kan inte jämföras med Sverige, där en offentlig advokat kan vara Leif Silbersky, utan i USA får man ta det man får.

Ett annat inslag som är häpnadsväckande är att man inte får vara emot dödsstraffet för att kunna sitta i juryn. Man måste vara "death qualified".

Hur är läget för de tre dödsdömda just nu som man får följa i boken?

Ja, för Mike och T-Rock har ingenting hänt. När man överklagar är det inte så att en domstol sitter och fingranskar en massa bevis, utan de ligger i en hög och väntar på ett domslut. Och det kan ta lång tid.

Men för Anthony har det hänt något. Hans överklagande advokat kommer att få göra ett muntligt framställande i högre rätt, en ”oral hearing”. Och det betyder att de har tagit hans överklagande på större allvar. Det är en stor sak, för det är väldigt sällan någon får "oral hearing" över huvud taget.

Tror du att Anthony kommer att bli frikänd?

Det beror på. Jag tror inte ens att Anthony vågar hoppas på det. De flesta inser ju att de inte har några chanser, deras bästa hopp är att de hinner dö av naturliga orsaker innan de avrättas. Så man försöker att inte tänka så mycket på det. Naturligtvis försöker man att göra sitt bästa, men oddsen och sannolikheten, börjar man att tänka på det, då kan kan man ju bli så deprimerad så man ju inte … Man gör ju det här för att man tycker att det är rätt.


Fotnot: Nästan 3700 människor sitter på death row i USA idag. 95 procent av dem har inte haft råd att bekosta en egen advokat.
I USA är cirka 12 procent av befolkningen svarta. På death row representerar de svarta 43 procent.

Katrin Kasström

© Amnesty Press.
Citera gärna, men ange källan.

Artiklar i Amnesty Press representerar inte nödvändigtvis Amnesty Internationals åsikter.