Rwanda och Uganda utpekas

När den världsberömde läkaren Denis Mukwege den 25 oktober utsattes för ett mordförsök, där fyra beväpnade män mördade en av hans säkerhetsvakter utanför läkarens hem i Bukavu, blev konflikten i östra delen av Demokratiska republiken Kongo en världsnyhet.

Denis Mukwege har på Panzisjukhuset, med stöd av den svenska religiösa biståndsorganisationen PMU, i åratal behandlat kvinnor som utsatts för svåra sexuella övergrepp från de väpnade grupper som fortsätter att slåss om kontrollen över rikedomarna i Kivu-provinserna.

De senaste månaderna har konflikten återigen trappats upp och fick en internationell dimension sedan nyhetsbyrån Reuters den 17 oktober hade lyckats komma över ett exemplar av en ännu ej offentliggjord FN-rapport om upproret i östra Kongo. Sedan i våras har en grupp kallad M23 lyckats erövra delar av norra Kivu. Bosco Ntaganda, efterlyst av ICC, internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsförbrytelser i Ituri-regionen 2002–2003, har utpekats som en av ledarna, vilket förnekas av rebellerna.

Enligt rapporten från FN:s expertpanel ger grannländerna Rwanda och Uganda aktivt stöd till M23. Upproret leds direkt av Rwandas försvarsminister James Kabarebe och både Rwanda och Uganda har skickat in arméförband och vapen i Kongo för att understödja rebellerna. Länder som USA, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Sverige har avbrutit eller omprövat bistånd till Rwanda, trots att landet med eftertryck förnekar alla uppgifter om inblandning i striderna i Kongo.

Uganda hotade den 2 november att dra tillbaka alla sina soldater från FN-stödda militära operationer i Afrika om inte rapportens anklagelser dras tillbaka.
Det uppskattas att det finns ett 30-tal väpnade grupper i östra Kongo. Även om de flesta bara har ett par tusen beväpnade personer, drabbas civilbefolkningen svårt och cirka 300 000 kongoleser beräknas nu ha flytt av rädsla för plundringar, våldtäkter, tvångsrekryteringar och massakrer. Enligt Enough Projekt, en organisation som noga följer utvecklingen i östra Kongo, har guld blivit den viktigaste inkomstkällan för väpnade grupper.

I samband med de fransktalande ländernas toppmöte i Kongos huvudstad Kinshasa den 12–14 oktober krävde Amnesty International att Kongos regering sätter stopp för de fasansfulla övergreppen som pågår i östra Kongo.
Ulf B Andersson

    © Amnesty Press. Citera gärna, men ange källan.
    Artiklar i Amnesty Press representerar inte nödvändigtvis Amnesty Internationals åsikter.