Samvetsfånge från Västsahara i Stockholm

– I tre år hade jag en bindel för ögonen. Maten var väldigt dålig, inte ens värdig djur. Jag kunde inte tvätta mig. Man hotade mig hela tiden med våldtäkt.


Aminatou Haidar har varit fängslad två gånger i det ockuperade
Västsahara. Hon "försvann" 1987 men frigavs 1991.
Förra året greps hon igen.

Så beskrev Aminatou Haidar sin tid i fångenskap under ett föredrag på ABF-huset i Stockholm i slutet av april. Hon är en välkänd människorättsaktivist från Västsahara som Amnesty har betraktat som samvetsfånge. Hon var egentligen på väg till Spanien för att mottaga ett pris för sina insatser för det västsahariska folket, och hann då även med ett veckolångt besök i Sverige.

Hon beskrev sin egen historia som ett typexempel på sådant som händer människorättsaktivister i Västsahara, som ockuperas av Marocko sedan 1975. Aminatou Haidar har suttit fängslad i marockanska fängelser i två omgångar, men berättade också om den diskriminering som ockupationens motståndare drabbas av i det dagliga livet.

– De tar våra pass, vi utsätts för hot, vi har svårt att få jobb och många av oss har tvingats lämna Västsahara och flytta till Marocko som en slags hämnd. Jag förlorade jobbet när jag insisterade på att få fira den internationella kvinnodagen den 8 mars i år, sade hon.

Aminatou Haidar fängslades i juni förra året då demonstrationer förekom mot ockupationen och hon dömdes till sju månaders fängelse i december 2005. Hon frigavs i januari efter att ha avtjänat sitt straff.

De senaste månaderna har 78 politiska fångar i Västsahara benådats av Marockos kung Mohammed VI.

Någon politisk lösning har dock inte kommit närmare. Sedan 1991 råder vapenvila mellan Marocko och självständighetsrörelsen Polisario, men den folkomröstning som FN skulle organisera har inte blivit av. Den 21 april lämnade Kofi Annan sin rapport om Västsahara om FN:s säkerhetsråd. Han konstaterar där att FN bör ta ett steg tillbaka då medlingen hittills har misslyckats. Kofi Annan konstaterar också att FN aldrig kan ge upp kravet på folkomröstning, men att de länder som har inflytande över Marocko, främst USA, Frankrike och Spanien, inte har försökt pressa Marocko att acceptera en folkomröstning.

FN-missionen i Västsahara förlängdes med sex månader.

Text och bild: Maria Lindqvist

    © Amnesty Press. Citera gärna, men ange källan.
    Artiklar i Amnesty Press representerar inte nödvändigtvis Amnesty Internationals åsikter.