Frikännanden i Haag
Den 16 november anlände de kroatiska generalerna Ante Gotovina och Mladen Markac till Kroatiens huvudstad Zagreb och hälsades som hjältar sedan de frikänts av appellationskammaren vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag med tre röster mot två.
– Jag tycker att det är rättvist att pojkarna är hemma igen, sade Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic.

Krigsveteraner och katolska biskopar hade uppmanat kroaterna att protestera mot orättvisan i Haag och när domslutet meddelades följde tusentals personer på ett torg i Zagreb händelsen via storbilds-TV och de frikännande domarna möttes med jubel.

Ante Gotovina och Mladen Markac dömdes år 2011 till 24 respektive 18 års fängelse för sin roll under Operation Storm då kroatiska styrkor gick till anfall i augusti 1995 och återtog Krajina-området. Omkring 200 000 civila serber flydde och cirka 150 civila serber mördades. Åklagarna hävdade att de bägge generalerna hade ingått i ett kriminellt företag tillsammans med Kroatiens framlidne president Franjo Tudjman för att fördriva serber från Kroatien. Ante Gotovina åtalades år 2001 men lyckades hålla sig undan innan han i december 2005 greps på en restaurang på Teneriffa.
I Serbiens huvudstad Belgrad sade president Tomislav Nikolic att frikännandet kommer att öppna gamla sår. Carla del Ponte, tidigare chefsåklagare för FN-tribunalen, sade enligt Radio B92 i Belgrad, att hon var chockad över frikännandet:
– Det är fullständigt otroligt! Ofattbart. Jag känner full solidaritet med de serbiska offren. Det är helt klart att brott begicks.

Den 29 november var det dags för nya protester i Belgrad och jubel på gatorna i Kosovos huvudstad Pristina. Tribunalen friade då Ramush Haradinaj, tidigare premiärminister i Kosovo, Lahi Brahimaj och Idriz Balaj som alla tre hade höga positioner i UÇK, Kosovoas befrielsearmé, under kriget i Kosovo 1998–99.

Vid den första rättegången förekom så allvarliga hot och påtryckningar mot vittnen att en ny rättegång hade beordrats. De tre kom hem som hjältar sedan de friats från åtalet om mord och tortyr på UÇK-basen i Jablanica mot serber, romer, egyptier (en minoritetsgrupp av zigenare) och albaner som anklagades för samarbete med de serbiska myndigheterna.
– Om dessa tre inte är skyldiga vem begick då dessa brott?, sade John Dalhuisen, chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien.
Kosovos president Atifete Jahjaga var dock nöjd. Hon sade att domen ”var ytterligare ett bevis för att vårt krig var rättvist”.

Ulf B Andersson

Läs mer från Amnesty Press


UÇK-ledare frikänd av EU-domstol i Pristina (2 maj 2012)

Tusentals protesterar i Zagreb mot att Haagtribunalen dömde Ante Gotovina och Mladen Markac (15 april 2011)

Förre premiärministern Ramush Haradinaj greps igen - i häkte i Haag (26 juli 2010)
Kosovo: Fortfarande nästan 2 000 försvunna efter kriget (27 november 2009)

Haradinaj frikänd i Haag (3 april 2008)

Haradinaj förklarar sig oskyldig (3 mars 2007)

70 000 hyllade ”krigshjälten” Gotovina (12 december 2005)

General Gotovina greps på Teneriffa (8 december 2005)
    © Amnesty Press. Citera gärna, men ange källan.
    Artiklar i Amnesty Press representerar inte nödvändigtvis Amnesty Internationals åsikter.