Nordisk medhjälp till tortyr i Afghanistan?
De nordiska länderna, som samtliga deltar med militära styrkor i Afghanistan, får nu allt skarpare kritik för att deras agerande kan leda till att fångar överlämnas till tortyr. Sverige har idag närmare 300 soldater i ISAF-styrkan, som leds av Nato och har ett mandat från FN:s säkerhetsråd som grund för sin närvaro. Enligt nyhetsbyrån TT uppger svenska utrikesdepartementet att något överlämnande av fångar till Afghanistan aldrig har ägt rum. UD uppger också att Sverige sedan lång tid tillbaka väntar på att Afghanistan ska godkänna ett avtal om hur fångar ska behandlas.

Amnesty väntas inom kort komma med en rapport där det troligen kommer att krävas att fångar inte överlämnas till den afghanska underrättelsetjänsten NDS, som anklagas för tortyr av fångar. Enligt den norska nyhetsbyrån NTB uppger nordiska diplomatkällor i den afghanska huvudstaden Kabul att de norska styrkorna fortsätter att överlämna fångar till NDS.

Den norska försvarsministern Anne-Grete Ström-Erichsen hänvisar till att Norge och den afghanska regeringen för ett år sedan ingick ett avtal där det sägs att fångar ska behandlas humant och att Röda korset och den oberoende afghanska människorättsorganisationen AIHRC ska få tillgång till fångarna, rapporterar TT.

Norska AmnestyMagasinet rapporterade i september att norska Amnesty förgäves har försökt få besked om vad som har hänt med fångar som har överlämnats till afghanerna. Amnesty hävdar också att enskilda norska soldater enligt internationell rätt kan hållas personligt ansvariga om fångar överlämnas till tortyr.
– Norska myndigheter tar inte problemet med tortyr i Afghanistan på allvar, säger norska Amnestys generalsekreterare John Peder Egenæs till AmnestyMagasinet.

Danmark anslöt sig 2002 till USA:s militära OEF-koalition i Afghanistan och har för närvarande 360 soldater i ISAF-styrkan, merparten i provinsen Helmand där hårda strider utkämpas mot talibanerna.
Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen förklarade vid en pressträff den 9 oktober att han inte ser några problem med att dansk polis använder uppgifter som har framkommit vid tortyr i andra länder.
– Jag ser inget hinder om det kan tjäna till att förhindra terrorhandlingar i Danmark, sade statsministern.


Murat Kurnaz, turkisk medborgare som bott i Tyskland
hela sitt liv, tillbringade nästan fem år i USA:s fångläger
på Guantánamo. Foto: AI

I Tyskland fortsätter åklagare i Tübingen undersökningen av fallet Murat Kurnaz. Han greps i oktober 2001 i Pakistan och fördes till en amerikansk bas i Kandahar i Afghanistan innan han skickades till nästan fem års fångenskap på Guantánamo.

I augusti 2006 frigavs han utan åtal och fick återvända hem till Tyskland och hävdade då att tyska soldater från KSK-styrkan hade misshandlat honom i Kandahar. Den 3 september rapporterade der Spiegel att åklagarna nu hittat nya vittnesmål som stärker uppgifterna från Kurnaz. Det kan därför bli aktuellt med åtal mot tyska soldater.

Ulf B Andersson

Läs Amnestys rapport om ISAF-styrkorna (13 november)

    © Amnesty Press. Citera gärna, men ange källan.
    Artiklar i Amnesty Press representerar inte nödvändigtvis Amnesty Internationals åsikter.