ICC fick sin första fånge

Den 17 mars blev en historisk dag för ICC, internationella brottmålsdomstolen, i Haag. Då flögs Thomas Lubanga från Demokratiska republiken Kongos huvudstad Kinshasa till en häktescell i Haag. »Ett nytt kapitel i kampen mot straffrihet«, förklarade Amnesty efter gripandet av Lubanga.


Thomas Lubanga och hans biträde Jean Flamme i ICC den 20 mars i år.
Foto: Hans Hordijk/ICC.

Samtidigt krävde Amnesty att den kongolesiska regeringen och ICC fortsätter att agera mot dem som misstänks för krigsförbrytelser under kriget. Vid sitt första framträdande i Haag förklarade sig Lubanga icke skyldig.

Än så länge omfattar åtalet användande av barnsoldater i UPC, unionen av kongolesiska patrioter, den milisstyrka som Lubanga grundade och ledde i Ituri-regionen i nordöstra Kongo. Men ICC väntas åtala Lubanga på fler punkter.

Den 25 april förklarade ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo att flera åtal kan väntas mot personer som begått krigsförbrytelser i Ituri.
Chefsåklagaren förklarade också att ICC väntar på att de fem efterlysta ledarna för LRA, Herrens motståndsarmé, däribland gruppens ledare Joseph Kony ska gripas. LRA har i snart 20 år bedrivit ett krig i norra Uganda, men ledarna misstänks befinna sig i södra Sudan eller nordöstra Kongo.

Förutom Kongo, Uganda och Darfur i västra Sudan har också ICC fått Centralafrikanska republiken på sitt bord efter en anmälan från landets president François Bozize. Den tidigare presidenten Ange-Felix Patasse, som befinner sig i exil i Togo, och fyra av hans medhjälpare anklagas för massiva kränkningar av mänskliga rättigheter i samband med ett uppror hösten 2002. Bozize anklagar sina motståndare för massmord, våldtäkter och plundringar.
Patasse har förklarat sig beredd att åka till Haag om han åtalas.

Luis Moreno-Ocampo förklarade enligt FN:s nyhetsbyrå IRIN att ICC ser över möjligheten att starta en förundersökning. Justitiedepartementet i
Centralafrikanska republiken vill också att Jean Pierre Bemba åtalas av ICC. Bemba var 2002 ledare för rebellgruppen MLC och är nu en av de fyra vicepresidenterna i Demokratiska republiken Kongo. Bemba skickade då in MLC-soldater i Centralafrikanska republiken för att stödja Bozize.

Ulf B Andersson

© Amnesty Press. Citera gärna, men ange källan.
Artiklar i Amnesty Press representerar inte nödvändigtvis Amnesty Internationals åsikter.