Attacker och nya lagar mot "homosexuell propaganda"


Den första hbt-manifestationen i Albanien hölls på cykel. Trots regnet var deltagarna stolta. Foto: Reuters/Scanpix

Med stor majoritet röstade Europaparlamentet den 24 maj för en resolution som kraftfullt fördömer ”all form av diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet”. Resolutionen hade stöd av alla de stora politiska grupperna i parlamentet, från högerns EPP till vänsterns GUE/NGL och antogs med 430 röster mot 105.
– Detta starka stöd tvärsöver de politiska blockgränserna visar att homofoberna är på väg att tappa mark i Europa, sade Ulrike Lunacek från Europaparlamentets hbt-grupp i en kommentar.

Det finns alltså en bred enighet i Europaparlamentet och Europarådet, som har 47 medlemsstater, har också antagit långtgående uppmaningar för att motverka diskriminering men trots detta så har en rad bakslag noterats under våren när det gäller rättighetsarbetet för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

I Ungerns huvudstad Budapest har polischefen förbjudit en Pridemarsch den 7 juli då den kan ”störa trafiken”. Arrangörerna planerar att vända sig till stadsfullmäktige i staden för att få förbudet upphävt. Amnesty påpekar att den planerade marschvägen tidigare i år har varit tillåten för andra demonstrationer.
Den 17 maj är numera en internationell kampanjdag för att protestera mot homofobi och transfobi. I den vitryska huvudstaden Minsk nekades hbt-aktivister tillstånd till möten 17 maj, rapporterar RFE/RL. Anledningen var tekniska skäl då reparationer sades pågå på alla de tre ansökta platserna.


Inställt Pride i Kiev. Foto: Amnesty

I Ukrainas huvudstad Kiev fick arrangörerna den 20 maj besked av polisen 30 minuter innan stadens första Prideparad skulle hållas att den var inställd. 500 högerextrema fotbollshuliganer var på väg för att störa paraden och polisen ville inte riskera sammanstötningar. Syyatoslav Sheremet, ledare för Gay Forum of Ukaine utsattes för grov misshandel av nynazister när en presskonferens skulle hållas. Amnesty krävde att nästa års parad ska få polisskydd och uppmanade parlamentet i Ukraina att rösta nej till ett lagförslag som ska ”skydda allmän moral” genom att förbjuda ”propaganda” om homosexualitet, inklusive homosexuell pornografi.

I Georgiens huvudstad Tbilisi arrangerade hbt-organisationen Identoba den 17 maj en fredlig marsch. Motdemonstranter, däribland ett antal ortodoxa präster, gick till attack mot de cirka 50 deltagarna och slet sönder plakat.
– Hur kan ni tillåta detta på gator där det finns barn, sade en upprörd präst till nyhetsbyrån AFP.
I Armeniens huvudstad Jerevan kastade fascister den 8 maj brandbomber mot en homovänlig bar i stadens centrum. Efter tolv timmar inledde polisen en undersökning av attentatet och två gärningsmän som fanns på en övervakningskamera kunde gripas. Bombmännens borgen betalades då av två parlamentsledamöter från armeniska revolutionära federation, ARF, som uttryckte stöd för attentatet.

Albaniens premiärminister Sali Berisha hade uttalat sitt stöd för att landets första Prideparad skulle kunna hållas den 17 maj. Landets vice försvarsminister Ekrem Spahiu, ledare för rojalistpartiet, hade dock en annan uppfattning och sade att deltagarna ”borde få stryk med knölpåkar”. Företrädare för landets stora religioner, islam och katolska kyrkan, protesterade också och arrangörerna valde att ställa in. Pridepremiären i Tirana blev i stället en cykeltur. Under polisskydd samlades ett dussintal personer för att cykla på Tiranas största boulevard.
– Vi är inte längre rädda att visa oss som vi är, sade aktivisten Xheni Karaj till Reuters när hon i triumf hade cyklat hela sträckan.


Historisk manifestation i Montenegro. Foto: LGBT Forum Progress

I Montenegro rapporterade LGBT Forum Progress den 16 maj att den första manifestationen med regnbågsflaggor hade hållits i huvudstaden Podgorica. En liten grupp aktivister samlades utanför Turkiets ambassad för att protestera mot att två hbt-personer nyligen hade mördats i Turkiet.
– Det var en vacker dag fylld av stolthet, kärlek och tolerans, förklarade Stevan Milivojevic från LGBT Forum Progress.
Även i Burma förekom flera offentliga arrangemang den 17 maj. Samkönat sex är fortfarande olagligt och därför valde arrangörerna att inte hålla några parader. I landets största stad Rangoon samlades 400 personer på ett hotell.
– Vi har förberett oss så länge på att kunna arrangera detta och idag har det äntligen blivit verklighet, förklarade Min-Min för nyhetsbyrån AFP.

I Malawi har den nya presidenten Joyce Banda gått emot strömmen i Afrika. I ett tal den 18 maj förklarade hon att lagen som förbjuder samkönat sex ska upphävas. År 2010 dömdes två män till 14 års straffarbete sedan de ingått en trolovning. De benådades dock efter en internationell proteststorm.

Ulf B Andersson

Läs mer om hbt-rörelsen i Montenegro

© Amnesty Press. Citera gärna, men ange källan.
Artiklar i Amnesty Press representerar inte nödvändigtvis Amnesty Internationals åsikter.